Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Tegenoffensief separatisten in Donetsk en Loegansk verwacht

Een separatist in Donetsk.
Een separatist in Donetsk. Foto Reuters / Maxim Shemetov

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag de Russische president Vladimir Poetin gebeld om opheldering te vragen over de Russische militairen die de grens met Oekraïne waren overgestoken. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ziet in de Russische actie een voorbode van een tegenoffensief van de separatisten in Donetsk en Loegansk.

De woordvoerder van Merkel, Steffen Seibert, zei over het gesprek met Poetin:

“De laatste berichten over de aanwezigheid van Russische soldaten op Oekraïens grondgebied moeten worden uitgelegd. Ze [Merkel] benadrukte de grote verantwoordelijkheid van Rusland voor deëscalatie en het bewaken van de eigen grenzen.”

Amerikanen verwachten tegenoffensief Donetsk en Loegansk

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ziet in de gebeurtenissen rond de grens een indicatie dat de pro-Russische separatisten in Donetsk en Loegansk een tegenoffensief plannen. Dat zei een woordvoerder van het ministerie vandaag.

Oekraïne beschuldigde Rusland vandaag dat militairen wederom de grens waren overgestoken. Het Russische ministerie van Defensie reageerde niet direct, maar in Moskou wordt ontkend dat er wapens en soldaten worden gestuurd om de separatisten te ondersteunen.

Tijdens overleg in Minsk zei Poetin dat Rusland geen partij is in het conflict. Rusland zou wel bereid zijn om te helpen bij het ‘creëren van een atmosfeer van vertrouwen’.