Met een tattoo elektriciteit opwekken

None

Transpireert u regelmatig? Dan bent u een bevoorrecht mens! Want met enkele kleine ingrepen kunt u met uw zweetparels straks zelf elektriciteit opwekken, genoeg om bijvoorbeeld uw hartslagmeter aan de praat te houden. Hiervoor is het nodig om een speciale tattoo tijdelijk aan te laten brengen, bijvoorbeeld op de bovenarm.

De tattoo, die is ontwikkeld door de Amerikaanse University of California San Diego, bevat een minuscule biobatterij, die in staat is om met het lactaat uit uw transpiratievocht een zwakke stroom elektronen te produceren. „Op dit moment kunnen we maximaal 70 microwatt per vierkante centimeter krijgen, maar onze elektroden zijn slechts twee bij drie millimeter groot en wekken ongeveer 4 microwatt op”, stelt een van de onderzoekers, dr. Wenshao Jia. „Dit is te weinig vermogen om een horloge te laten lopen, waarvoor al gauw 10 microwatt nodig is.” Maar Jia verwacht dat op termijn de biobatterij voldoende stroom kan opwekken voor kleine elektronische apparaten, zoals mobiele telefoons.

Met dezelfde biobatterij is het ook mogelijk om zonder bloedmonsters af te nemen continu de hoeveelheid lactaat in het bloed te controleren, iets wat niet alleen voor atleten belangrijk kan zijn, maar ook voor hartpatiënten.

    • Rijkert Knoppers