Dit is een artikel uit het NRC-archief

Mensenrechten

‘Syrische rebellen veroveren grenspost bij Israël’

De gevechten in de provincie Quneitra gezien vanuit Israël.
De gevechten in de provincie Quneitra gezien vanuit Israël. Foto AFP / Jalaa Marey

Syrische rebellen van het aan Al-Qaeda gelieerde Jabhat al-Nusra hebben vandaag een grenspost bij Israël veroverd. De grensovergang ligt in de Golanhoogten. Dat zeggen het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en lokale activisten.

De grenspost was in handen van de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad. Ook andere islamitische rebellenbewegingen namen deel aan de verovering. Zij strijden in de provincie Quneitra tegen het Syrische regeringsleger.

De grensovergang wordt in de gaten gehouden door de Verenigde Naties, de ruimte tussen de grensposten van de twee landen is op dat punt 200 meter.

Israël reageerde met artillerievuur

Bij de gevechten zijn zeker twintig militairen en een onbekend aantal opstandelingen om het leven gekomen. Israël liet eerder weten dat een militair die in de Golanhoogten gestationeerd was gewond was geraakt door geweervuur vanuit Syrië. Het land zei met artillerievuur te hebben gereageerd, maar reageerde verder niet op berichten over de inname van de grenspost.

Kenan Mohammed, een woordvoerder van de Syrische oppositie zei dat de rebellen als doel hebben om de troepen van Assad uit heel Quneitra te verdrijven, maar dat er geen dreiging voor Israël was:

“Ons doel is nu niet Israël, en met het FSA (Vrije Syrische Leger, AvdH) hebben we geen gebied van Israël aangevallen. De zaak Israël speelt nu niet en is meer politiek van aard.”

Rebellen zijn nu aanwezig op enkele delen van de Golanhoogten. De grenspost in Quneitra werd vorig jaar al kort ingenomen door rebellen.

De Golanhoogten werden in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog door Israël op Syrië veroverd. In 1981 lijfde Israël het gebied officieel in.

Een eerdere versie van dit artikel bevatte een verouderd kaartje met de situatie in Irak en Syrië. Dat kaartje is weggehaald.