Spelen naast de landingsbaan

Foto Hollandse Hoogte

Aan de rand van het Tempelhof, een voormalig Berlijns vliegveld, spelen kinderen. Sinds het vliegveld in 2008 sloot, is dit het grootste stadspark van Europa, groter zelfs dan het New Yorkse Central Park. Het park was een van de projecten van de Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit (60), lid van de sociaal-democratische SPD. Gisteren maakte hij bekend dat hij aan het eind van dit jaar zal opstappen.

De problemen bij de bouw van een nieuwe internationale luchthaven zijn een belangrijke oorzaak geweest van zijn vertrek. Ook doet hij het tegenwoordig slecht in de opiniepeilingen.

Dat is lang niet altijd zo geweest: Wowereit heeft sinds zijn aantreden in 2001 geholpen om van Berlijn een populaire bestemming te maken. De stad trekt hippe jongeren uit de hele wereld.

Wowereit was de eerste belangrijke politicus in Duitsland die uitkwam voor zijn homoseksualiteit. Vlak voor zijn aantreden als burgemeester in 2001, besloot hij een toespraak aan zijn partij met de woorden: „Ich bin schwul, und das ist auch gut so.”