Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

‘Porosjenko werkt aan staakt-het-vuren voor Oekraïne’

De deelnemers aan het topoverleg van gisteren: (VLNR) president Nazarbajev (Kazachstan),president Poetin (Rusland), president Loekasjenko (Wit-Rusland), president Porosjenko (Oekraïne) en EU-vertegenwoordiger Catherine Ashton.
De deelnemers aan het topoverleg van gisteren: (VLNR) president Nazarbajev (Kazachstan),president Poetin (Rusland), president Loekasjenko (Wit-Rusland), president Porosjenko (Oekraïne) en EU-vertegenwoordiger Catherine Ashton. Foto ANP/EPA/Alexey Druzhini/Ria Novosti

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft gezegd dat een vredesplan voor Oekraïne de steun geniet van alle leiders die aanwezig waren op een bijeenkomst in Minsk. Dat betekent dat ook Rusland een vredesplan zou steunen. Volgens een Spaanse krant zullen de twee elkaar volgende week weer treffen.

Hoe het voorstel er in de praktijk uit moet komen te zien, is niet bekend maar Porosjenko zou nu werken aan een bestand. Rusland en Oekraïne doen in Minsk mee aan het overleg over de Euro-Aziatische douane-unie, waar ook Wit-Rusland en Kazachstan bij betrokken zijn. Tijdens de gezamenlijke vergadering gisteren zouden alle aanwezigen - dus ook Rusland - een vredesvoorstel van Porosjenko steunen. Dat meldt AP op basis van berichten van het Russische persbureau Interfax.

De twee presidenten spaken elkaar gisteravond onder vier ogen na het overleg met de andere landen. Dat was voor het eerst sinds de ramp met vlucht MH17. Volgens een journalist van El Mundo zullen Poetin en Porosjenko elkaar volgende week weer treffen, maar daar is verder nog geen bevestiging van:

Twitter avatar xaviercolas xaviercolas Una nueva ronda de conversaciones entre los presidentes de Ucrania y Rusia podría tener lugar esta semana, dice la prensa ucraniana.

Volgens Poetin was er geen discussie over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne, omdat Rusland geen partij is in het conflict. Rusland zou wel bereid zijn om te helpen bij het ‘creëren van een atmosfeer van vertrouwen’:

“Wij als Rusland kunnen niet praten over voorwaarden voor een staakt-het-vuren die van toepassing zijn op Kiev, Loegansk en Donetsk.”

Met die laatste twee steden worden de zelfverklaarde volksrepublieken genoemd waar nu om wordt gevochten. Het overleg over gasleveringen aan Oekraïne wordt volgens de Russische president hervat. Poetin daarover:

“In alle eerlijkheid: dit is een complexe zaak, en we zitten op een dood spoor. We moeten er echter nog steeds over blijven praten en we zijn het daarom eens geworden om elkaar te blijven consulteren.”