Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Ook Netanyahu claimt de overwinning in de Gaza-oorlog

Foto EPA / Jim Hollander

De Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu heeft op een persconferentie de overwinning opgeëist in de Gaza-oorlog. De Palestijnen deden eerder hetzelfde. Volgens Netanyahu hebben de Palestijnen niets gewonnen met het staakt-het-vuren.

Volgens Netanyahu was Hamas zwaar getroffen in de zeven weken durende gevechten. Hij zei dat Israël in het akkoord over het staakt-het-vuren aan geen enkele eis
van Hamas tegemoet was gekomen.

Buitenlandredacteur Toon Beemsterboer schreef vandaag in NRC Handelsblad:

Israël staat vrijwel met lege handen, toch heeft premier Netanyahu de wapenstilstand geaccepteerd. Hij durfde de deal echter niet in stemming te brengen in zijn veiligheidskabinet vanwege verzet van ministers die door wilden vechten, zo melden Israëlische media. Minister van Economie Naftani Bennett en Avigdor Lieberman van Buitenlandse Zaken hebben de afgelopen weken elke gelegenheid te baat genomen om Netanyahu slappe knieën te verwijten. De steun voor zijn aanpak van de oorlog is volgens peilingen gehalveerd.

Toespraak gericht aan critici

Volgens persbureau AP lijkt de toespraak van Netanyahu gericht aan critici die klagen dat door het staakt-het-vuren Hamas nog steeds niet verslagen is en dat ook aan de raketaanvallen vanuit Gaza geen einde komt.

Netanyahu zei dat Israël krachtig zal reageren als niet wordt voldaan aan het staakt-het-vuren.

“We tolereren niet het minste raketvuur gericht aan Israël. We zullen dan krachtiger reageren dan ooit.”

In de Gaza-oorlog kwamen meer dan 2.000 Palestijnen om het leven, duizenden gebouwen in Gaza werden getroffen door luchtaanvallen en artillerievuur. In het conflict vielen zeventig doden aan Israëlische kant.

Lees ook het achtergrondartikel uit NRC Handelsblad vandaag: Broos bestand zonder winnaars.