Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Oekraïne: Russische soldaat geeft wapensmokkel toe

Afgeschoten Grad-raketten in Oekraïne. Foto EPA / Roman Pilipey

Een Russische militair heeft tegen Oekraïense troepen toegegeven dat hij wapens heeft geleverd aan de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Dat meldt persbureau Interfax op basis van een verklaring van de Oekraïense veiligheidsdienst SBU.

De gevangen Rus zou een 19-jarige soldaat zijn, meldt persbureau Novum. Tijdens zijn ondervraging gaf hij volgens de SBU toe met zijn eenheid militaire apparatuur te hebben geleverd aan de separatisten, waaronder Grad-raketten en pantservoertuigen.

Eerder deze week nam Oekraïne ook al tien Russische militairen gevangen. Rusland verklaarde daarna dat ze per ongeluk de grens waren overgestoken.

Oekraïne beschuldigt Rusland er al enige tijd van de separatisten in het oosten van Oekraïne te steunen, onder meer met materieel. Rusland heeft dat steeds ontkend. Volgens de Russische president Vladimir Poetin heeft Rusland niets te maken met de oorlog in de Donbass.

VS: Rusland achter offensief Oost-Oekraïne

Ook de Amerikaanse regering beschuldigt Rusland er echter van een nieuw offensief in het oosten van Oekraïne aan te sturen. Rusland heeft onlangs colonnes tanks en andere pantservoertuigen de oostgrens overgestuurd om de separatisten te ondersteunen, zei een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

De VS en Oekraïne zijn niet de enigen die Rusland ervan betichten de strijd in Oost-Oekraïne aan te wakkeren. Verslaggevers van persbureau AP die in de buurt van de Russische grens zitten, zagen afgelopen week drie konvooien de grens oversteken.

Sommige Russische troepen worden tientallen kilometers over de grens gestuurd, zonder dat de ouders van de soldaten weten waar ze heen gaan, zei de woordvoerster. Begrafenissen in Rusland en soldaten die gewond thuiskomen zijn volgens haar bewijs van wat Rusland doet.