Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Nederland maakt 6,5 miljoen extra vrij voor Irak

Yezidische vrouwen wassen hun kinderen en en hun kleren in een vluchtingelingenkamp nabij in Noord-Irak.
Yezidische vrouwen wassen hun kinderen en en hun kleren in een vluchtingelingenkamp nabij in Noord-Irak. Foto EPA/STR

Het kabinet trekt 6,5 miljoen euro extra uit voor noodhulp aan Noord-Irak. Een deel van het geld wordt beschikbaar gesteld voor het ruimen van mijnen, zo heeft minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen vandaag bekendgemaakt, meldt persbureau Novum.

“Op diverse plaatsen heeft IS op grote schaal verschillende typen explosieven gelegd. Nu ze daar zijn weggetrokken, wil de bevolking terug naar huis. Dat is logisch, maar ook levensgevaarlijk.”

Ploumen wil het terrein daarom snel mijnvrij maken en de bevolking bewust maken van de risico’s. Het ruimen van de mijnen wordt gedaan door specialisten uit Groot-Brittannië en België. Het kabinet draagt daar anderhalf miljoen euro aan bij. De rest van het geld gaat naar het Rode Kruis. Via zusterorganisaties in Koerdistan en Irak krijgen vluchtelingen onder meer dekens, jerrycans en kookplaten.

Het kabinet heeft nu ongeveer acht miljoen euro beschikbaar gesteld voor hulp aan Noord-Irak. Honderdduizenden mensen zijn daar op de vlucht geslagen voor het geweld van en de vervolging door de terreurgroep Islamitische Staat (IS), voorheen ISIS. Ploumen liet vorige week al weten bereid te zijn om een nog grotere bijdrage te leveren.