Nederland heeft al het Icesavegeld terug

Foto ANP/Lex van Lieshout

Nederland heeft al het geld terug dat in 2008 en 2009 is voorgeschoten om gedupeerde spaarders van Icesave te helpen. Het gaat om ruim 1,4 miljard euro, schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De afgelopen jaren was al 811 miljoen van het totale bedrag geïncasseerd. De Nederlandsche Bank heeft onlangs in samenspraak met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem opdracht gegeven de resterende vordering op de IJslandse bank Landsbanki, waarvan Icesave een bijkantoor was, te verkopen. Dat leverde 623 miljoen euro op.

De transactie is inmiddels formeel afgerond. Dijsselbloem:

“Ik ben blij dat met de verkoop op een snelle manier zeker gesteld is dat de Nederlandse Staat zijn geld terug heeft.”

Decentrale overheden niet blij met regeling

Niet blij is een groep decentrale overheden. Die groep voelt zich gepasseerd door het ministerie. Ze mochten niet meedoen met de verkoop van de schulden van de IJslandse bank Landsbanki en zitten dus nog met vorderingen van opgeteld 166 miljoen euro opgezadeld.

De provincie Noord-Holland, die nog 78 miljoen open heeft staan bij de bank achter Icesave, meldt dat vandaag. De lagere overheden doen nu gezamenlijk onderzoek om te bekijken of het slim is de vorderingen alsnog te verkopen. Het ministerie is wel bereid hen daarbij te helpen. Een woordvoerder van het ministerie zei vandaag:

“Iedereen had zijn eigen traject, het gaat om aparte vorderingen.”

Ook een aantal gemeenten had geld gestald in IJsland

Naast Noord-Holland had een aantal gemeenten geld gestald in IJsland, waaronder Amstelveen, dat vijftien miljoen euro aan deposito’s had uitstaan bij Landsbanki.

Ook Icesaving, de vereniging van Icesave-spaarders die nog geld uit IJsland krijgen, had graag mee willen doen met het verkooptraject van de staat.

“We hebben wel contact gehad met kopers, maar het gezamenlijke bedrag was te laag om interessant te kunnen zijn op de internationale markt”, zegt een woordvoerder van de spaarders. Icesaving had daarom graag meegelift met de veel grotere bedragen waarvoor de staat een deal moest sluiten. De spaarders werden echter niet benaderd, aldus de zegsman.

Icesaving had oorspronkelijk 25 miljoen euro tegoed

De leden van Icesaving hadden oorspronkelijk 25 miljoen euro tegoed van Landsbanki. Daarvan is ruim de helft nu uitgekeerd. Nog eens twintig procent staat klaar te worden overgemaakt.

Dat de staat van de vordering af is, betekent volgens een zegsman van de provincie Noord-Holland dat het voor de lagere overheden des te lastiger is om ervan af te komen. “De markt heeft net 1,4 miljard euro moeten verwerken.”

In oktober 2008 bleek dat de IJslandse bank Landsbanki niet langer aan zijn verplichtingen kon voldoen. Toenmalig minister van Financiën Wouter Bos stelde zich destijds garant voor de tegoeden van Nederlandse spaarders. De Nederlandsche Bank heeft daarvoor destijds 1,6 miljard uitgekeerd. De Nederlandse Staat nam hiervan zo’n 1,4 miljard voor zijn rekening, de Nederlandse banken 208 miljoen. Ook de banken kunnen nu hun geld terugkrijgen.

    • Laura Klompenhouwer