Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Meer opvang voor zieke zeehonden langs de Wadden

Foto ANP / Catrinus van der Veen

De zeehondencrèche in het Groningse Pieterburen gaat landelijk opereren. Zieke zeehonden kunnen straks overal langs de kust terecht. De „eerstehulpposten” voor zeehonden krijgen een educatief karakter, schrijft NRC Handelsblad vandaag.

De Zeehondencrèche Pieterburen krijgt landelijke steunpunten langs de kust en op de Waddeneilanden. Het eerste lokale opvangcentrum komt binnen een jaar in Westvoorne; op Terschelling volgt een tweede. Dat laten de Zeehondencrèche en de gemeente Westvoorne vandaag weten in een verklaring.

Een aantal grote bedrijven in de Eemshaven en rondom de Maasvlakte heeft financiële steun toegezegd, aldus voorzitter Henk Bleker van de raad van toezicht. De medische staf van Pieterburen wordt flexibel ingezet op de posten. Met de opzet van kleinschalige punten gaat Pieterburen landelijk opereren.

De voordelen: het Groningse centrum kan zich meer richten op specialistische zorg aan zieke zeehonden, huilers (jonge zeehonden die hun moeder kwijt zijn) hoeven niet meer over lange afstanden naar Pieterburen te worden vervoerd, maar kunnen straks overal langs de kust worden opgevangen.

Bovendien levert landelijke zichtbaarheid meer donateurs en sponsoren op, verwachten Bleker en directeur Niek Kuizenga. De „eerstehulpposten” voor zeehonden krijgen een educatief karakter.

Lees verder in Meer opvang voor zieke zeehonden in NRC Handelsblad van vandaag.