Meer opvang voor zieke zeehonden

De zeehondencrèche in het Groningse Pieterburen gaat landelijk opereren. Zieke zeehonden kunnen straks overal langs de kust terecht.

De Zeehondencrèche Pieterburen krijgt landelijke steunpunten langs de kust en op de Waddeneilanden. Het eerste lokale opvangcentrum komt binnen een jaar in Westvoorne; op Terschelling volgt een tweede. Dat laten de Zeehondencrèche en de gemeente Westvoorne vandaag weten in een verklaring.

Een aantal grote bedrijven in de Eemshaven en rondom de Maasvlakte heeft financiële steun toegezegd, aldus voorzitter Henk Bleker van de raad van toezicht. De medische staf van Pieterburen wordt flexibel ingezet op de posten. Met de opzet van kleinschalige punten gaat Pieterburen landelijk opereren. De voordelen: het Groningse centrum kan zich meer richten op specialistische zorg aan zieke zeehonden, huilers (jonge zeehonden die hun moeder kwijt zijn) hoeven niet meer over lange afstanden naar Pieterburen te worden vervoerd, maar kunnen straks overal langs de kust worden opgevangen. Bovendien levert landelijke zichtbaarheid meer donateurs en sponsoren op, verwachten Bleker en directeur Niek Kuizenga. De „eerstehulpposten” voor zeehonden krijgen een educatief karakter.

Steunpunten

In Westvoorne begonnen burgers dit voorjaar met het initiatief voor een kleinschalige opvang in Oostvoorne, nadat een groeiend aantal zeehonden strandde op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse kust. Bedrijven en de gemeente Oostvoorne sloten zich aan, waarna samenwerking met Pieterburen werd gezocht. „Wij hebben de kennis en de wetenschappelijke inzichten. Sponsoren vragen ook om een wetenschappelijke garantie voor ze geld willen steken in zo’n opvangcentrum”, stelt Bleker. Wethouder Jan van Rij (VVD) van Westvoorne neemt zitting in de raad van toezicht.

Het plan is om de nieuwe steunpunten onderdak te geven in bestaande ecudatieve centra, zoals op Terschelling. Dat krijgt er daardoor een extra attractie bij, waar meer toeristen op af komen. „Pieterburen” zorgt voor de exploitatie van de steunpunten. De gelden hiervoor moeten binnenkomen via toegangskaartjes van bezoekers. Bleker vindt dat het rijk zeehondenopvangcentra jaarlijks moet subsidiëren met een half tot 1 miljoen euro. Het bestuur van „Pieterburen” stuurt hierover binnenkort een brief aan staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken, PvdA). Ook wil de crèche in gesprek met collega’s in het Duitse Norddeich over een mogelijke gezamenlijke hulppost voor zeehonden op het Duitse waddeneiland Borkum.

Denemarken en Duitsland

Een aantal jonge zeehonden heeft baat bij snelle eerste hulp en rust. Dat kan prima in steunpunten, aldus Kuizenga. De Zeehondencrèche Pieterburen kampt al een aantal jaren met geringe opvangcapaciteit. Daardoor werden begin dit jaar noodgedwongen enkele dieren te vroeg uitgezet. Door zeehonden op te vangen waar ze aanspoelen, wordt Pieterburen zelf ontlast en is de kans op onderlinge besmetting kleiner, meent Kuizenga. Hij denkt met een landelijke dekking meer mensen en bedrijven te kunnen betrekken bij de hulp aan zeehonden. Pieterburen werkt ook samen met zeehondenopvang Ecomare op Texel en onderzoeksinstituut Imares en met centra in Denemarken en Duitsland.

Lenie ’t Hart, die veertig jaar geleden de opvang in Pieterburen oprichtte en daar onlangs na een conflict vertrok, is nu betrokken bij een op te richten opvangcentrum in Stellendam. Dit staat echter geheel los van Pieterburen. Volgens Henk Bleker is hij met ’t Hart overigens weer „on speaking terms”.

    • Karin de Mik