Teleurgestelde Van Gaal vraagt supporters om tijd na afgang

Een groter contrast was nauwelijks denkbaar. Op de dag dat Manchester United een Brits transferrecord brak door 75 miljoen euro te betalen voor Ángel di María, verloor de club met maar liefst 4-0 van MK Dons in de League Cup – het tweede bekertoernooi in Engeland. Louis van Gaal benadrukte dat de nederlaag tegen de ploeg uit Milton Keynes, uitkomend op het derde profniveau, niet voor paniek in de club zal zorgen. „Natuurlijk ben ik teleurgesteld, maar ik kan dit wel analyseren”, zei de coach.

Ten opzichte van het competitieduel tegen Sunderland, afgelopen zondag, had Van Gaal tien andere spelers opgesteld. Hij wilde verschillende jongeren een kans geven. „We maakten te veel fouten. Ik heb geen spijt van mijn selectie, maar de veranderingen die ik had doorgevoerd waren wel riskant.”

De nederlaag komt nadat zijn ploeg in de eerste twee competitiewedstrijden niet wist te winnen. „Wanneer je de Premier League begint met een nederlaag en een gelijkspel, en vervolgens een bekerwedstrijd verliest, kan ik me voorstellen dat het voor de fans moeilijk is om in mijn filosofie te geloven. Maar dat moeten ze wel doen, want ik ben hier om een nieuw team te bouwen, en dat gebeurt niet in één maand.”

Van Gaal voegde eraan toe dat het zelfs een jaar kan duren voordat er echt een nieuw elftal staat. Met de komst van Di María heeft hij in elk geval een belangrijke speler erbij, die hij hoopt snel in te kunnen passen. „Di María zal zich aan onze cultuur en filosofie moeten aanpassen. Dat zal niet zomaar gaan, maar hij kan al wel bijdragen aan de bouw van het team.”

Van Gaal vergeleek de komst van de buitenspeler – „een groot natuurlijk talent” – met de transfer van Arjen Robben naar Bayern in 2009, waar Van Gaal ook verantwoordelijk voor was.

„Ik heb Di María gekocht omdat hij zowel aan de binnen- als de buitenkant kan spelen. Met Robben was dat ook het geval; zulke spelers kunnen steeds van positie wisselen.”