Drugsgebruikers zoeken vaker hulp

ROTTERDAM, 14 MAART. Het aantal hasj-, cocaïne- en xtc-gebruikers dat een beroep doet op de hulpverlening is in 1995 gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit hebben de Stichting Informatievoorziening Verslavingszorg en de Nederlandse Vereniging van Instellingen voor Verslavingszorg gisteren in Utrecht bekendgemaakt.

In 1995 hadden 2.465 hasjgebruikers zich, vanwege problematisch gebruik, ingeschreven bij hulpverleners. Het jaar daarvoor lag dit aantal nog op 2.157 personen. Van de problematische cocaïnegebruikers deden er 3.555 een beroep op de hulpverlening. Dat is een stijging van 12.4 procent in vergelijking met 1994. Het aantal inschrijvingen voor xtc is gestegen van 29 naar 228.

Xtc valt net als amfetaminen en LSD in een categorie die samengevat kan worden onder de noemer designer drugs. Dit zijn kunstmatig ontworpen drugs. In 1994 stonden voor deze drugs in totaal 623 cliënten ingeschreven, in 1995 steeg dit aantal naar 951.

Het aantal alcoholcliënten daalde met 1.3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit cijfer daalt jaarlijks. In Nederland hebben ongeveer 850.000 personen problemen met alcohol. Daarvan zijn er 350.000 alcoholist. Alcoholisten zijn mensen die gemiddeld 12 glazen alcohol per dag drinken. Problematische drinkers drinken minimaal acht glazen per dag. Ter vergelijking: de gemiddelde Nederlander nuttigt zeven glazen per week.

De gemiddelde leeftijd van de drugsgebruiker is 32 jaar. Van de totale groep gebruikers is 57 procent boven de dertig jaar en 16 procent ouder dan veertig.

Het aantal verslaafden dat meerdere middelen gebruikt blijft stijgen. Meer dan de helft van alle drugverslaafden is poly-gebruiker, dat wil zeggen dat hij of zij meerdere middelen gebruikt. Van de drugs-cliënten gebruikt 28 procent als primair middel een opiaat (voornamelijk heroïne) met daarbij als secundair middel cocaïne.

Door het toegenomen bereik van methadonprogrammas neemt het aantal methadoncliënten en verstrekkingen van methadon sterk toe. In 1995 zijn meer dan anderhalf miljoen porties methadon verstrekt en werden ruim 8.800 methadoncliënten geregistreerd. Het totaal aantal cliënten in de methadonverstrekking schat de verslavingszorg rond de 11.000.

Het aantal gokcliënten is gedaald. Vergeleken met 1994 daalde de inschrijvingen met 13.8 procent. In Nederland waren in 1995 5.871 mensen ingeschreven voor gokverslaving. Het is voor het eerst sinds 1988 dat dit aantal niet stijgt. Volgens deskundigen is de daling het gevolg van het terugdringen van het aantal gokautomaten en het voorlichtingsbeleid van zowel de landelijke als de gemeentelijke overheid.