Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Lichamen van 73 slachtoffers MH17 teruggegeven aan familie

Wim Heijnen (R), hoofd afdeling medisch-forensisch onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut en Arie de Bruijn, operationeel hoofd van het Landelijk Team Forensische Opsporing, tijdens een toelichting op het verloop van het identificatie-onderzoek van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17.
Wim Heijnen (R), hoofd afdeling medisch-forensisch onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut en Arie de Bruijn, operationeel hoofd van het Landelijk Team Forensische Opsporing, tijdens een toelichting op het verloop van het identificatie-onderzoek van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17. Foto ANP / Lex van Lieshout

Van de 173 inzittenden van vlucht MH17 die door specialisten zijn geïdentificeerd, zijn inmiddels 73 lichamen teruggegeven aan de nabestaanden. Dat heeft Arie de Bruijn, hoofd van het Landelijk Team Forensische Opsporing, vandaag gezegd tijdens een persconferentie in Den Haag.

Er zijn in de afgelopen week meer dan 173 inzittenden geïdentificeerd, zei De Bruijn, maar daar worden pas officiële uitspraken over gedaan zodra alle nabestaanden van deze inzittenden zijn geïnformeerd.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft van 283 personen inmiddels een dna-profiel verkregen. Volgens Wim Heijnen, het hoofd van de afdeling medisch-forensisch onderzoek van het NFI, is niet uitgesloten dat hier ook profielen tussen zitten van reddingswerkers die de slachtoffers in de eerste dagen na de ramp hebben geborgen. Het onderzoek kost daardoor meer tijd.

Heijnen zei dat er in sommige gevallen langer gezocht moet worden naar ‘matchend’ materiaal:

“We missen van een aantal mensen nog dna-materiaal, maar dat heeft vooral te maken met familieconstructies. In het geval van pleegdochters of -zonen. Wij willen meer dna-profielen verkrijgen van stoffelijke resten, dus wij gaan door, maar het wordt steeds moeilijker.”

Geen nieuwe meldingen menselijke resten MH17

Inwoners van het gebied in Oekraïne waar vlucht MH17 neerstortte hebben vooralsnog geen melding gemaakt van de vondst van stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen. Dat liet het kabinet vandaag in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Inwoners werd de afgelopen tijd gevraagd uit te kijken naar stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers van de vliegramp.

Ministers van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) laten in de brief over de nasleep van de vliegramp verder weten dat het kabinet zich blijft inzetten om toegang te krijgen tot de rampplek.

“Teneinde een veilige omgeving en een ongestoorde en onafgebroken hervatting van de repatriëringsmissie te bewerkstelligen, blijft Nederland zich internationaal inspannen voor de zo spoedig mogelijke totstandkoming van een volledig staakt-het-vuren. Hierbij vraagt Nederland in het bijzonder aandacht voor een staakt-het-vuren op en rond de rampplek van MH17.”