Keukenafval? Afvalkeuken!

illustratie jet peters

Op 14 maart 2006 begon ik deze kookrubriek met een serie recepten voor oud brood. Dit is de laatste week waarin de rubriek in deze vorm bestaat en het leek mij aardig te eindigen met een recept voor nog iets wat je meestal achteloos weggooit. Zie het als een samenvatting van wat ik de afgelopen 8,5 jaar heb willen zeggen: laten we niet te hoogdravend doen over koken, en: je kunt van de eenvoudigste dingen iets lekkers bereiden.

Zelfs van watermeloenschil. In de Nederlandse keuken is ingemaakte watermeloenschil een volslagen onbekende, maar in het zuiden van de Verenigde Staten en in Suriname weten ze er wel raad mee. Onder invloed van hitte en azijn verandert de schil in een schitterende, half transparante amberkleur. Niet alleen smakelijk, maar ook mooi om te zien. En in watermeloenschil zit ook nog eens, gratis en voor niks, citrulline, een stof die schijnt te werken als natuurlijke Viagra. Veel plezier daarmee!

    • Janneke Vreugdenhil