Opinie

    • Raymond van den Boogaard

Kalendervrouwen

Op de Universiteit Wageningen worden de plaatjes op de nieuwe koffiemachines vervangen. En dan gaat het nu even niet om de elektronische mededeling „onbekent saldo” – met een ‘t’ – die op een display verschijnt, elke keer als een medewerker met zijn kaart gratis koffie uit de machine haalt. Nee, steen des aanstoots zijn de glamourfoto’s die op het ledscherm van de apparatuur voorbijkomen.

Fabrikant Maas International – beheerders van 35.000 koffieautomaten – omschrijft zichzelf op de website als „gepassioneerd, streven naar kwaliteit en een tikje stoutmoedig”. De foto’s sluiten daarbij aan. Op de eerste staat een dame in een jurk met blote rug in een zaal met zeventiende-eeuwse schilderijen oog in oog met de koffiemachine. Op de tweede is dezelfde confrontatie gesitueerd in een grot, met een dame in blauwe avondjurk. Het stoutmoedigst is de derde: dame in rood flamencokostuum laat zich door jongeman sensueel in de nek kussen, maar houdt tegelijkertijd de koffiemachine scherp in het oog.

Het facilitair bedrijf van de universiteit heeft besloten deze foto’s te vervangen omdat er een klacht is binnengekomen dat de foto’s „de vrouw als verleidster en de man als voyeur” neerzetten. Deze benadering zou niet passen binnen de verschillende ‘culturen’ in Wageningen.

Hoe culturen kunnen verschillen, ook tussen instellingen van hoger onderwijs, demonstreert de kalender Women in technology die sinds een aantal jaren verschijnt op initiatief van de Studentenvereniging werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Hier is glamour juist gevraagd, en wel voor een mooi en constructief doel: laten zien dat vrouwen helemaal op hun plaats zijn in technische beroepen. Twaalf artistiek gefotografeerde en aantrekkelijke – het politiek-correcte woord daarvoor is in dit verband ‘representatieve’ – vrouwen schitteren jaarlijks in een technische omgeving – overigens in het nette.

Het is een vrolijk initiatief met een serieuze achtergrond, zegt Ramon Feuth, directeur van het bedrijf Dosign Engineering, dat de organisatie in handen heeft. „In onze sector heerst nog steeds gebrek aan mensen, dus we zijn er erg voor dat vrouwen voor technische beroepen kiezen.” Voor het eerst in de geschiedenis van de kalender kunnen dit jaar niet alleen studenten zich opgeven, maar ook vrouwen die al technisch werkzaam zijn.

Tot eind deze maand kan iedereen nog stemmen voor een van de 255 vrouwen die zich hebben opgegeven. Voor de 36-jarige Elena (500 stemmen) bijvoorbeeld, „ingenieur scheeps- en oceaanbouw”. Zij komt uit een land waar het veel gewoner is dat vrouwen werken en ziet het, schrijft ze in de geleide bij haar pasfoto, als „een uitdaging” om in Nederland de technische mannenwereld te doorbreken. Of de 22-jarige Anne (321 stemmen), student ‘biomedical engineering’, die afziet van ideële statements, maar gewoon vertelt waar ze mee bezig wil zijn: een wiskundig model van de voet voor onderzoek naar een bij hardlopers veel voorkomende peesontsteking. Uit de stemming op internet komt een lijst van 24 kandidaten, waaruit een jury de meest representatieve zal kiezen.

Vrouwen – de strijd om hun representatie gaat verder.

    • Raymond van den Boogaard