Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Kabinet blijft zwijgen over eurocommissaris

Jean-Claude Juncker. Foto EPA / Simela Pantzartzi

Het kabinet wil nog steeds niets zeggen over de Nederlandse inzet bij de onderhandelingen over de verdeling van de Europese topbanen. Dat blijkt uit een brief die minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, meldt persbureau Novum.

Op een extra Europese top wordt zaterdag besloten wie de Belg Herman Van Rompuy opvolgt als EU-president en wie de nieuwe buitenlandchef wordt, zo is de bedoeling. Timmermans schrijft:

“Vanwege het onvoltooide onderhandelingsproces over functies en benoemingen kan het kabinet nu niet nader ingaan op de inzet wat betreft invulling van de vacatures.”

De EU-‘president’ is voorzitter van de vergadering van regeringsleiders, de buitenlandchef is lid van de Europese Commissie en hoort dus officieel bij Juncker. Als die twee functies zijn vervuld, kan Juncker verder met de overige posten in zijn team.

De aanstaande voorzitter van de Europese Commissie, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, is in overleg met alle EU-landen over de invulling van de posten in de commissie. Die wordt “op een later moment” bekend, verwacht Timmermans.

Van vrijwel alle EU-landen is bekend wie ze hebben voorgedragen als eurocommissaris, maar van Nederland niet. Premier Mark Rutte (VVD) heeft eerder gezegd dat hij “zo lang mogelijk geheimzinnig blijft doen”.

Naar verluidt hoopt het kabinet minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) op een zware economische portefeuille zoals begrotingszaken te krijgen. De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zou hem echter liever niet in zijn team willen hebben, omdat hij zich nog steeds beledigd voelt.

Dijsselbloem noemde de Luxemburgse oud-premier Juncker begin dit jaar op televisie een “verstokte roker en drinker”, en bood daarvoor later excuus aan.

Ook de naam van minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) wordt genoemd, evenals die van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).