Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Kabelbedrijven moeten scenarioschrijvers betalen

Logo van UPC, aanbieder van digitale televisie, kabeltelevisie, breedbandinternet en telefoniediensten. Foto ANP / Lex van Lieshout

Kabelmaatschappijen als Ziggo en UPC schenden de auteursrechten van scenarioschrijvers door zonder hun toestemming series en films aan hun abonnees aan te bieden. De scriptschrijvers moeten worden betaald voor de uitzendingen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald.

Stichting LIRA, de rechtenorganisatie voor schrijvers, laat weten in gesprek te zijn met kabelbedrijven om tot nieuwe afspraken te komen. LIRA-voorzitter Kees Holierhoek:

“Deze overwinning is daarbij een belangrijke steun in de rug.”

De stichting spande de zaak aan nadat UPC, Ziggo en Delta in oktober 2012 stopten met de vergoedingen voor auteurs. De schrijvers kunnen volgens de kabelaars geen aanspraak meer maken op de vergoeding omdat dat al zou zijn geregeld met de omroepen en filmproducenten.

Kabelbedrijf Ziggo laat in een reactie weten de uitspraak te bestuderen. Een woordvoerder zegt:

“Het is een ingewikkelde zaak. Dat was al vanaf het begin duidelijk.”

Vrijwel alle Nederlandse scenarioschrijvers zijn aangesloten bij LIRA, de stichting Literaire Rechten Auteurs. De kabelvergoeding vormt volgens de stichting een belangrijk deel van hun inkomen. (Novum)