Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

Judoka Sanne Verhagen wint brons op WK- eerste Nederlandse medaille

Sanne Verhagen in actie tegen de Oekraïense Shushana Hevondian.
Sanne Verhagen in actie tegen de Oekraïense Shushana Hevondian. Foto EPA/Maxim Shipenkov

Judoka Sanne Verhagen heeft Nederland de eerste medaille van dit WK bezorgd. In het Russische Tsjeljabinsk was ze in de strijd om het brons in de klasse tot 57 kilogram Sumiya Dorjsuren uit Mongolië de baas. Een yuko, de laagst mogelijke score, bleek voldoende voor die prijs. Verhagen debuteerde op het WK.

Verhagen was eerder op de dag op overtuigende wijze opgestoomd naar de kwartfinale. Daarin was Nae Udaka uit Japan echter te sterk. In de herkansing won ze vervolgens zodat ze tegen Dorjsuren mocht vechten om de bronzen plak.

In Tsjeljabinsk was Verhagen de derde van elf Nederlanders die in actie kwam. Maandag was Jeroen Mooren snel uitgeschakeld in de klasse tot zestig kilogram, vandaag onderging Dex Elmont in de klasse tot 73 kilogram hetzelfde lot. (Novum)