‘Nederlander de baas in IS-gevangenis’

Een Nederlandse jihadstrijder was „bewaker” en „leider” in de gevangenis waar de ontvoerde Amerikaanse fotograaf James Foley lange tijd werd vastgehouden door leden van de Islamitische Staat (IS).

Dat heeft Dimitri Bontinck, de vader van een voormalige Belgische jihadstrijder, gisteren gezegd in het tv-programma EenVandaag. Bontincks zoon Jejoen zat sinds eind 2013 met Foley in deze gevangenis nadat hij Syrië had proberen te verlaten en zijn medestrijders hem van spionage verdachten. Jejoen Bontinck is inmiddels terug in België en vrij man tot zijn proces eind volgende maand.

Volgens Bontincks advocaat Kris Luyckx waren Foley en hij „echte vrienden, lotgenoten” geworden.

Begin deze week bleek uit brieven die Foley schreef dat hij vastzat met zeventien medegevangenen. Bontinck heeft volgens zijn advocaat volledige medewerking gegeven aan de Belgische en Amerikaanse inlichtingendiensten die hem in de cel hebben verhoord.

In Belgische media wordt een verband gelegd tussen de verhoren van Bontinck en een (mislukte) poging van de Amerikanen, eerder dit jaar, om Foley en de andere gevangenen van IS te bevrijden.

De AIVD wil geen commentaar geven op de uitlatingen van Bontinck.