‘Je kunt ADO hier niet op z’n Chinees gaan runnen’

Algemeen directeur ADO

Als verbindingsman van de Chinees Wang Hui moet hij de Haagse club gaan leiden.

Maarten Fontein (62) verontschuldigt zich een paar keer tijdens het vraaggesprek als ‘China’ via zijn smartphone contact met hem zoekt. De nieuwe algemeen directeur van ADO Den Haag waakt over het budget van de voetbalclub, die in handen gaat komen van de Chinees Wang Hui. De deal is al op 17 juli beklonken, maar zolang het geld nog niet is overgemaakt werkt Fontein als bruggenbouwer voor de huidige organisatie en de nieuwe eigenaar. „Ik maak me geen zorgen”, zegt Fontein aan een tafeltje in het Brugrestaurant in Hoofddorp. „In het contract zijn betalingstermijnen vastgelegd. Ze hebben zes tot acht weken de tijd. Bij internationale geldtransfers zit de Chinese overheid er bovenop. Normaal gesproken duurt zo’n acquisitie minstens een jaar.”

De competitie is al drie speelronden onderweg, maar bij ADO Den Haag weet vrijwel niemand hoe de nabije toekomst ervan de club uit gaat zien. De afgelopen weken was het onrustig in het Kyocera Stadion. En met het sluiten van de transferwindow aanstaande maandag wordt de spanning alleen maar groter. ADO hoopt op het laatste moment de selectie nog te kunnen versterken. In de komende twee weken zou het geld vanuit China binnen moeten komen. Ondertussen probeert Fontein de rust te bewaren. Hij moet de verbindingsman worden tussen Wang Hui en de Nederlandse voetbalclub. „Je kunt ADO hier niet op z’n Chinees gaan runnen.”

Hoe kwam u in beeld als algemeen directeur van ADO Den Haag?

„Het eerste contact is een maand geleden geweest. Zowel de oude als de nieuwe eigenaar hebben mij benaderd omdat ze wisten dat ik in het verleden voor Unilever in China heb gewerkt. Ik heb daar van 1995 tot 2000 gewoond. Daarnaast kenden ze de plannen die ik in het verleden als algemeen directeur van Ajax had om in samenwerking met Aegon en de Chinese bond het voetbal te ontwikkelen. Dat plan is echter nooit gematerialiseerd door Ajax.”

Wat heeft Wang Hui precies voor ogen met ADO Den Haag?

„Wang Hui is eigenaar van United Vansen, een groot sportmarketingbureau in Peking. Dat was betrokken bij de openings- en sluitingsceremonie van de Spelen in Peking. Verder organiseerden ze onlangs in China het duel om de Franse Super Cup. Met ADO willen ze zich wortelen in Europa. Ze zien ADO als een club met potentie. Een club uit de derde stad van Nederland met een enorm achterland. Ze willen ADO in sportief opzicht hogerop brengen. Mogelijk volgt er op termijn een samenwerkingsverband met twee Chinese clubs. Verder is ADO zakelijk gezien interessant om Chinese bedrijven in Den Haag met elkaar in contact te laten komen.”

De reacties zijn niet altijd positief. Zo uitte burgemeester Jozias van Aartsen eerder in een brief zijn zorgen en drong hij erop aan dat de voormalige clubleiding zou blijven.

„Iedereen mag zijn eigen hobby horses hebben. Ook Van Aartsen mag zijn mening geven. Mark van der Kallen is de huidige grootaandeelhouder, die gaat erover. Straks is 98 procent van de aandelen in handen van de nieuwe eigenaar, één procent is van de gemeente en één procent behelst het gouden aandeel waardoor de clubcultuur is beschermd. Ik denk dat het juist een groot voordeel is als één iemand het voor het zeggen heeft.”

Vitesse is al eerder in buitenlandse handen gekomen. Is dat een voorbeeld voor ADO of juist niet?

„Bij ADO zal het heel anders gaan. Deze club zal geen handelshuis worden. We gaan niet opleiden voor grotere clubs. ADO ís de club. We gaan niet allerlei verwachtingen scheppen. Als je roept dat je mee gaat doen om de landstitel zal dat je achtervolgen. Een deel van de progressie zal moeten komen door het opleiden van eigen jeugd. Ze beschikken over anderhalve scout. Daar is winst te halen.”

Wat heeft u met ADO Den Haag?

„Ik voel me Hagenaar. Ik heb het grootste deel van mijn leven in de stad gewoond. Mijn kinderen zijn er naar school gegaan. En ik ben voorzitter geweest van de Koninklijke HC&VV. Eén van de oudste clubs van Nederland. ADO hoort ook bij Den Haag. Het is belangrijk dat de clubcultuur behouden blijft. ADO is een volksclub. Een familieclub. Dat mag je nooit zomaar aantasten.”

Hoeft de ADO-supporter zich geen zorgen te maken over de toekomst van de club?

Lachend: „Als het geld binnen is niet meer nee.”

Welke garanties heeft u persoonlijk gekregen van de nieuwe eigenaar?

„Geen. Maakt mij ook niet uit. Mijn benoeming geldt voor vier maanden. Daarna kijken we hoe het gaat. Ik ben verder aan niemand gebonden. Behalve aan mijn gezin en familie dan. ”

    • Koen Greven