Alfredo Martini (93), ‘poëet van het wielrennen’ is niet meer

Natuurlijk deed pastoor Don Luigi Farina van het Italiaanse wielerheiligdom Madonna del Ghisallo respectvol een stapje achteruit. Daar schreed een vieve tachtiger de Italiaanse hoek in van de perszaal bij het WK op de weg van 2008 in Varese.

„Alfredo Martini”, sprak de pastoor gedragen, zomaar tegen niemand in het bijzonder. Uiteraard ging de legendarische wielercoach voor om Alessandro Ballan te feliciteren met zijn zojuist behaalde wereldtitel.

De Italiaanse wielerwereld reageerde gisteren aangeslagen op het nieuws dat Martini maandag op 93-jarige leeftijd thuis in Sesto Fiorentino was overleden. Liefst 23 jaar was de Toscaanse oud-renner bondscoach. Zes wereldtitels behaalde hij, met de groten van de Italiaanse wielersport: Francesco Moser (1977), Giuseppe Saronni (1982), Moreno Argentin (1986), Maurizio Fondriest (1988) en Gianni Bugno (1991 en 1992).

Ook de Italiaanse premier Matteo Renzi herdacht met een tweet de voormalige succescoach, die de laatste tijd kampte met gezondheidsproblemen. „Hij kende de echte waarden van de sport.”

Als generatiegenoot van campionissimo Fausto Coppi won Martini een rit in de Giro van 1950, waarin hij een dag de roze trui droeg en als derde eindigde. Als ploegleider van Ferretti won hij in 1971 de Giro met de Zweed Gösta Petterson. Vanaf 1975 was hij met tussenpozen coach van de nationale ploeg. Na zijn terugtreden in 1992 bleef hij aan als adviseur van de bondscoaches Franco Ballerini, die in 2010 overleed, en diens opvolger Paolo Bettini – beiden net als hij geboren en getogen in Toscane.

Niet zonder symboliek vond het gesprek tussen bond, Bettini en de nieuwe bondscoach Davide Cassani in januari van dit jaar plaats in huize Martini. „Mijn ogen zijn vol tranen”, reageerde Cassani gisteren. Ook de huidige lichting toppers luisterde nog graag naar de legendarische coach. „Zijn woorden zullen worden gemist”, twitterde Tourwinnaar Vincenzo Nibali. „Hij was de poëet van het wielrennen”, aldus Filippo Pozzato.