Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

‘Horror Show’: Britse media pakken uit met nieuwe nederlaag Van Gaal

‘Horror Show For Van Gaal’, ‘Nightmare’, ‘Disaster’. Met een 4-0 nederlaag blameerde Louis van Gaals Manchester United zich gisteravond tegen de Engelse laagvlieger MK Dons. ‘Vernederend’, schrijven Engelse media.

‘So far, so bad for Van Gaal at United’, kopt The Guardian. Het team van Van Gaal, dat speelde zonder vaste basisspelers Robin van Persie, Wayne Rooney en Juan Mata, verloor gisteravond met 4-0 tegen MK Dons, een club uit de derde divisie. In de League Cup, samen met de FA Cup een van de twee Engelse bekertoernooien.

Twitter avatar paddypower Paddy Power Angel Di Maria has penned a classy open letter to Real Madrid fans about his move to Manchester United. http://t.co/ht8TKvlwii

The Guardian noemt het een “verschrikkelijke avond voor de manager, zijn project en diens club”. Onterecht was de nederlaag niet volgens de Britse kwaliteitskrant. Het team van Van Gaal was “tandeloos”. Een radiocommentator van de BBC volgde de verrichtingen van Van Gaals nieuwe club gisteravond in ongeloof:

“Manchester United speelde ongelofelijk slecht. Hun onkunde was verbijsterend. Ze werden in ieder facet van het spel afgetroefd.”

Zwakke start

De nederlaag komt voor Van Gaal op een ongelukkig moment. Ondanks een prima voorbereiding - Manchester United won een oefentoernooi in de VS - begon zijn nieuwe ploeg niet goed aan de competitie. De ploeg verloor de eerste competitiewedstrijd, in eigen huis, met 1-2 van Swansea City, middenmoter in de Premier League.

Twitter avatar FootballFunnys Football Funnys Louis van Gaal chasing David Moyes’ record [@Watson_Sport] http://t.co/4cAQ27TkRP

Afgelopen weekend speelde zijn ploeg gelijk tegen Sunderland. Daarmee beleeft ‘Man United’, dat vorig jaar teleurstellend zevende werd in de Engelse competitie en Europees voetbal misliep, de slechtste seizoensopening sinds 1992-1993.

http://youtu.be/wksE35b21Yg

Van Gaal maant de fans van de grootste voetbalclub ter wereld (qua fans) tot kalmte. Het opbouwen van de club na een dramatisch seizoen duurt volgens de Nederlandse manager maanden, zo niet een jaar. En de statistieken spreken in zijn voordeel.

In zijn eerste jaar als manager van Bayern München won Van Gaal slechts vijf van de eerste dertien competitiewedstrijden, om uiteindelijk toch kampioen te worden. Ook als coach van Barcelona kende zijn team opstartproblemen. Met AZ werd hij in zijn vierde jaar als manager kampioen, pas voor de tweede keer in de clubhistorie van de club uit Alkmaar.

Van Gaal is naar eigen zeggen ook niet “hired to be fired”. Vlak voor zijn tweede competitieduel tegen Sunderland zei Van Gaal volgens de NOS:

“Ze hebben me gehaald om mijn filosofie, niet omdat ik aardig ben. Dat ben ik wel, maar dat is nu niet belangrijk. Je kunt me ontslaan, maar je zult mijn filosofie moeten volgen, dan kunnen we snel weer terugkeren naar de top.”

Schokkende nederlaag

Britse roddelbladen voeren de druk op Van Gaal ondertussen op. The Daily Mirror noemt de nederlaag tegen MK Dons een ‘stunning league cup loss’:

‘Het is een schokkende nederlaag voor de fans die dachten dat het niet slechter kon dan vorig jaar onder David Moyes. Er lijkt sprake te zijn van een verdere terugval.’

The Daily Mail noemt de nederlaag ‘vernederend’:

‘In minder dan 50 dagen heeft Van Gaal een enorme val gemaakt van de halve finale in Brazilië naar een openbare vernedering tussen de betonnen koeien in Milton Keyes.’

Met de komst van de Argentijnse middenvelder verwelkomde Van Gaal gisteren de grootste aankoop uit de Engelse voetbalgeschiedenis. The Daily Telegraph vraagt zich af hoe miljoenenaankoop Di Maria ‘dit gaat oplossen’.

Twitter avatar kayaburgess Kaya Burgess [Times] Fabulous picture of Louis van Gaal’s face as MK Dons thrash Man Utd 4-0 in the League Cup - http://t.co/GuXxmAe3cM

De krant verwijt Van Gaal de League Cup te hebben aangewend om spelers, vlak voor de sluiting van de transfer window, in de etalage te zetten:

“Uitslagen als deze beschadigen te autoriteit van de Nederlander. De spelers die hij ogenschijnlijk in de etalage heeft willen zetten, zagen allen hun waarde verder dalen.”