Haal de stijfheid uit de Nederlandse paardensport

ROTTERDAM - Paul Estermann op zijn paard Castlefield Eclipse tijdens de Grote Prijs op het CHIO. De Zwitserse springruiter eindigde als derde. ANP JERRY LAMPEN Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Directeur Breedtesport
Bedrijf: Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS)
Wat opvalt aan de vacature: Je hebt een helikopterview.

Wat doe je dan eigenlijk?

Meer mensen laten paardrijden, zorgen dat ze lid willen worden van de bond en dat ze graag lid blijven. “Dat begint met meisjes op de basisschool”, zegt algemeen directeur John Bierling. “Ze moeten gemakkelijk kunnen beginnen met paardrijden en vervolgens gemakkelijk kunnen blijven paardrijden.”

De KNHS is een grote bond, met 210.000 leden verdeeld over acht verschillende disciplines. Maar er zijn in Nederland meer dan 450.000 paardrijders. Er valt dus nog veel winst te behalen. Hoe, daarvoor moet jij een visie ontwikkelen. “We zijn op zoek naar een sportvisionair, want er is geen voorbeeldsport in Nederland”, zegt Bierling. “De hockeybond doet het erg goed, maar dat is een teamsport.” Nee, dan Frankrijk. Praktisch iedereen die daar paardrijdt is lid van de bond. Zo zou het in Nederland ook moeten, vinden ze bij de KNHS.

Je bent verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de paardensport in de breedste zin van het woord – van de beginners tot aan de top. Topruiters afleveren is niet het doel. “Al gaat dat als vanzelf”, zegt Bierling. “Hoe meer mensen de sport beoefenen, hoe groter de kans dat er toptalenten tussen zitten.” Heb jij straks toch ook een beetje bijgedragen aan de doorbraak van de nieuwe Anky van Grunsven of Jeroen Dubbeldam.

Wat verdient dat?

Tussen de 6.000 en 8.000 euro bruto per maand. Als de juiste persoon langskomt, dan is Bierling bereid daarvoor te betalen. En je kan gratis leren paardrijden.

Waarom zoeken ze iemand?

Het is een nieuwe functie.

Wat voor collega moet je zijn?

Eentje met oog voor zijn medemensen. “Sport is emotie, dus met alleen gezond verstand red je het niet”, zegt Bierling. Volgens de algemeen directeur is iedereen in de organisatie zichzelf, dus kom niet aanzetten met gespeeld enthousiasme. “Dan val je gelijk door de mand. Authenticiteit wordt gewaardeerd.”

De KNHS zoekt iemand die veel verstand heeft van sport, en ook van marketing, maar niet perse van paardrijden. “Je moet eigenlijk van buiten naar binnen kijken”, zegt Bierling. “Zo kan je ons product – paardrijden – aanpassen aan wat de markt wil.”

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Nederland behaalde op de Olympische Spelen al 22 medailles bij het paardrijden, waarvan tien gouden. Anky van Grunsven is met negen medailles zelfs de meest gelauwerde Olympische amazone ooit. De fundering van de organisatie waar je voor komt te werken is dus stevig. “En het is de bedoeling dat jij met ons verder gaat bouwen”, zegt Bierling.

De hippische sporten hebben het imago enigszins stijf te zijn. Maar mochten regeltjes, formaliteiten en kledingvoorschriften je tegenstaan, dan is dit vooral nu de plek om aan de slag te gaan. Jij mag daar namelijk verandering in brengen. “Ik zoek iemand die niet bureaucratisch is”, zegt Bierling. “Daar willen we nou juist vanaf.”

    • Sam de Voogt