Ice Bucket Challenge levert half miljoen op in Nederland

Bill Gates, Oprah en vele anderen zorgden in Amerika voor 88,5 miljoen dollar (67 miljoen euro) aan donaties. En in Nederland is het resultaat van de Ice Bucket Challenge, naast een heleboel filmpjes en natte mensen, een half miljoen euro aan giften voor de Stichting ALS Nederland, die strijdt tegen de spierziekte.

Gorrit-Jan Blonk, sinds juni directeur van de stichting, is erg blij met de aandacht én de financiële opbrengst. Volgens hem ondersteunt de stichting op dit moment veertien projecten en werkt het met vier pijlers: onderzoek naar de oorzaak van ALS, onderzoek naar de oplossing, zorg voor patiënten en investeren in de kwaliteit van het leven waardoor mensen langer zelfstandig kunnen wonen. „Ongeveer 75 procent van de projecten betreft onderzoek.”

Blonk hoopt uiteindelijk een miljoen euro binnen te halen, om de reserves op te bouwen. „Voor als er een groot project bijkomt.”

Omdat de Ice Bucket Challenge wereldwijd een succes is, krijgen veel ALS-stichtingen nu onderzoeksgeld. Angst voor dubbel onderzoek heeft Blonk echter niet. „Eens per jaar is er een internationaal congres om te overleggen, zodat we niets dubbel doen.”

Naast alle positieve reacties kwam er ook kritiek op de wereldwijde actie. Het zou ten koste gaan van andere goede doelen, die ook geld nodig hebben. „Maar”, zegt Blonk, „wij hebben het niet bedacht. ALS Nederland surft er op mee. Ik hoop dat mensen voor andere goede doelen iets net zo simpels bedenken.”

Blonk heeft wel een aanjagende rol gehad met zijn stichting. Hij zegt dat hem dagelijks wordt gevraagd om mensen te noemen die genomineerd moeten worden om mee te doen aan de Ice Bucket Challenge. „We geven daar soms antwoord op. We hebben wel eens iemand uit de voetballerij aangeraden om iemand uit de muziek te nomineren, zodat het ook die wereld ingaat.”

Namen wil hij niet noemen, maar iedereen doet volgens Blonk mee.