Formeel onderzoek naar rol Lagarde in fraudezaak

De Franse Justitie heeft een formeel onderzoek geopend naar de betrokkenheid van directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) bij een politieke fraudezaak uit 2008. Lagarde, die vorig jaar nog slechts als getuige ondervraagd werd, liet vanmorgen na een lang verhoor in Parijs weten haar functie in Washington niet neer te leggen en tegen het besluit in beroep te gaan.

Als minister van Financiën in de regering van president Nicolas Sarkozy was Christine Lagarde verantwoordelijk voor een schikking van de Franse staat die de omstreden zakenman Bernard Tapie 403 miljoen euro heeft opgeleverd. Tapie had sinds de jaren negentig een conflict met de voormalige staatsbank Crédit Lyonnais.

Justitie vermoedt volgens vorig jaar naar Le Monde uitgelekte dossiers dat de arbitrage doorgestoken kaart was. Tapie, onder de socialistische president Mitterrand korte tijd minister, steunde in 2007 de campagne van de conservatieve Sarkozy. Hij zou in ruil hem gunstig gezinde magistraten in de beoordelingscommissie hebben gekregen. De sleutelfiguren die over de schikking beslisten, kenden Tapie én elkaar al jaren. Lagarde, die altijd heeft gezegd niets van eventuele eerdere afspraken te hebben afgeweten, wordt verdacht van ‘nalatigheid’ in de kwestie. Tegen haar ex-kabinetschef Stéphane Richard, nu bestuursvoorzitter van telecomreus Orange, en tegen Sarkozy’s ex-rechterhand Claude Guéant, lopen ook onderzoeken.