Dit schrijven andere media vandaag

Beautiful bouquet of tulips. colorful tulips. tulips in spring sun. tulip in the field
Beautiful bouquet of tulips. colorful tulips. tulips in spring sun. tulip in the field Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Polskie produkty en een dierenwinkel

nrc.next ging op bezoek in het Haagse Spoorwijk. Een buurt die de veranderende migrantenstroom naar Nederland goed weerspiegelt. Na de Indonesische toko’s en Turkse bakkers zijn er steeds meer etalages te zien met Polskie produkty.

Zo heeft Spoorwijk sinds kort iets weg van de door-en-door Poolse wijk Greenpoint in New York: winkels vol kwaliteitsvlees, brood en goedkope halve liters in de schappen. Het eerste ‘poes kwijt, beloning’-briefje in de Oost-Europese taal is volgens de krant ook al gesignaleerd.

Niet toevallig, want in de redelijk arme buurt doet de dierenwinkel het verrassend goed. Een gat in de markt, want hoewel de samenstelling van Spoorwijk altijd verandert, blijft een ding constant. Iedereen heeft wel huisdieren. nrc.next maakte een prikkelend profiel van de wijk en de succesformule van de dierenwinkel.

Prijsvechters aan kop in kapperswereld

De traditionele kapper moet de fusie van Brainwash en Clubkappers vrezen, schrijft de Volkskrant. Met 207 salons worden de prijsvechters de grootste kappersketen van Nederland.

Maar dat is niet genoeg. Brainwash en Clubkappers willen de komende jaren met zeker 10 procent groeien. Voor de branche is dat goed nieuws, vinden experts. Het zorgt namelijk voor modernisatie in een ingeslapen branche, stopt de wildgroei aan kleine kappers en zorgt daardoor voor goedkopere knipbeurten.

Nederlandse bedrijven dupe van conflict Irak

Het conflict in Irak raakt ook Nederlandse ondernemers, schrijft het FD. Met de strijders van Islamitische Staat (IS) aan de poort is het lastig handel drijven.

Rene Fijen, die een onderneming gespecialiseerd in infrastructuur en verkeersveiligheid leidt, spreekt van een “nagel” in zijn “doodskist”. De directeur werkt vanuit Erbil, de Koerdische stad die na het vertrek van de Amerikanen in 2011 floreerde. Tot de opmars van IS.

Het project dat Fijen in samenwerking met het Iraakse ministerie van Transport uitvoert, om de file- en parkeerproblemen op te lossen, heeft hij moeten staken. Niet per se vanwege het gevaar in het land, maar vooral omdat het in Bagdad een bestuurlijke chaos is. Andere Nederlandse ondernemingen kampen met dezelfde problemen. Projecten staan tijdelijk stil vanwege IS, maar blijven wel geld kosten. Een economische strop dreigt.

    • Hans Klis