Lijstje

Die sollicitant die ‘neger’ was? Hij is niet de enige

Foto HH

Werkstraf voor Ruben W.

Update 9.45 uur: Er is een uitspraak voor Ruben W., die zijn sollicitant een ‘donker gekleurde (neger)’ noemde, en afwees. Lees het hele bericht hier.

“Heb nog even gekeken, is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger).” Dit bericht over een sollicitant belandde vorig jaar per ongeluk bij de sollicitant zelf, die daarop naar de rechter stapte. Vandaag doet de rechtbank in Arnhem uitspraak in de zaak.

Veel vergelijkbare zaken gaan langs het College voor de Rechten van de Mens, dat in een juridisch niet-bindend oordeel toetst of er sprake is van discriminatie.

Vorig jaar deed het in 183 zaken uitspraak. Discriminatie werd 114 keer vastgesteld. Dat is een lichte stijging in vergelijking met eerdere jaren - het totale aantal verzoeken daalt wel.

Zes voorbeelden van discriminatie op en om de werkvloer sinds november vorig jaar.

Huidskleur

Eerst even de zaak van vandaag: Ruben W. en Jeffrey Koorndijk. Ruben W. wees Koorndijk af voor een stageplek bij een elektronicazaak in Arnhem, onder meer vanwege zijn huidskleur.

De zaak is zeldzaam: volgens het College worden dit soort kwesties niet vaak door een rechter behandeld, omdat discriminatie lastig is aan te tonen. In dit geval is dat makkelijker: het bericht van de werkgever kwam per ongeluk ook bij Koorndijk zelf terecht. En op social media.

Screenshot van de afwijzing van Ruben W.

Het OM spreekt van discriminatie en eiste twee weken geleden veertig uur werkstraf. W. zegt dat hij een grapje wilde maken, en ook baas Mike de Wilde claimt dat het om een “interne grap” ging.

Geloof

De 18-jarige moslima Leila Kallal wilde een stageplaats bij Runya, een uitzendbureau in Roosendaal. Het dragen van een hoofddoek kwam ter sprake, Kallal droeg eerder een hoofddoek.

Na de mislukte sollicitatie belde ze met het uitzendbureau. De manager zei dat het “een Nederlands bedrijf is” en dat zij “mag eisen van werknemers” dat er geen hoofddoek wordt gedragen.

Oordeel van het College: het uitzendbureau heeft gediscrimineerd op grond van godsdienst.

Afkomst

In maart deed een Rotterdamse student aangifte tegen ING. Hij wilde stage lopen bij een filiaal van de bank, maar ook hij kreeg per ongeluk een interne mail doorgestuurd. “Die boef uit Curaçao wil misschien vanmiddag komen om 15.00 uur. Ben je dan in the house?”

Hij werd nog gebeld door de medewerker dat het om een grapje ging. ING bood hem ook alsnog een stagegesprek aan - dat weigerde hij.

Geslacht

De Turks Nederlandse Ezra Coskun werd op haar tiende aangereden door een motor en liep een ernstige hersenbeschadiging op. Daardoor kan ze niet werken. De rechter keurde vorig jaar een schadevergoeding van verzekeraar Reaal goed die gebaseerd was op wat ze had verdiend als ze wel had kunnen werken.

Daarbij stelde de rechter dat het redelijk van de verzekeraar is te veronderstellen dat Coskun tot haar 26ste zou hebben gewerkt. Daarna zou ze kinderen krijgen en in ieder geval tijdelijk stoppen met werken. Dat baseerden rechter en verzekeraar op haar situatie “als vrouw in Nederland en gegeven haar culturele achtergrond”:

“Het is immers een feit van algemene bekendheid dat slechts een kleine groep vrouwen na de geboorte van kinderen fulltime blijft werken en derhalve de verzorging en opvoeding van die kinderen voor een belangrijk deel aan derden over laat.”

De advocaat van Coskun beschuldigde de rechter van seksediscriminatie en het College oordeelde dat in ieder geval Reaal schuldig is aan discriminatie.

Leeftijd

Begin deze maand kwam de ANWB in de problemen voor het weigeren van een 70-jarige vrijwilliger. Hij mocht niet langer als campinginspecteur werken omdat het met die leeftijd door de lange reizen en hoge temperaturen onverantwoord zou zijn. Hij vond dat hij er nog fit genoeg voor was.

Het College oordeelde dat het leeftijdsdiscriminatie was. Onderscheid maken boven de pensioensleeftijd mág wel, maar alleen als beide partijen weten dat er legitieme leeftijdseisen zijn.

Handicap en ziekte

Een uitzendkracht werkte afgelopen jaar bij een machinefabriek. Hij heeft hiv. Zodra het bedrijf daarvan hoort, wordt de uitzendopdracht beëindigd. Het bedrijf doet een beroep op de veiligheid, omdat meerdere mensen met dezelfde apparaten werken in de fabriek en zo het risico lopen besmet te raken.

Het College oordeelde dat de fabriek dat risico had moeten onderzoeken voor de man werd ontslagen.