Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Corruptieonderzoek naar IMF-baas Christine Lagarde

Er is een corruptieonderzoek ingesteld naar IMF-chef Christine Lagarde.
Er is een corruptieonderzoek ingesteld naar IMF-chef Christine Lagarde. Foto ANP/EPA/Maurizio Gambarini

Er wordt een onderzoek ingesteld naar IMF-baas Christine Lagarde wegens haar rol bij een fraudezaak uit 2008. Zij zou nalatig hebben gehandeld bij een omstreden deal tussen de zakenman Bernard Tapie en de bank Crédit Lyonnais waarmee meer dan 400 miljoen euro gemoeid was. Lagarde was toen minister van Financiën.

Dat meldt AP vanochtend nadat Lagarde voor de vierde keer vanochtend was ondervraagd door Franse magistraten. Lagarde werd eerder al als getuige gehoord in de zaak Tapie. Dat er een formeel onderzoek naar de IMF-chef wordt geopend, betekent niet dat ze ook is aangeklaagd. Dat kan later nog gebeuren.

Deal was doorgestoken kaart

Bernard Tapie is betrokken bij een schandaal rondom het inmiddels niet meer bestaande Crédit Lyonnais, dat in staatshanden was. Hij kreeg in 2008 403 miljoen euro schadevergoeding van de bank in een arbitragezaak rondom de verkoop van aandelen in 1993. Lagarde was in 2008 minister van Financiën onder toenmalig president Sarkozy. Die werd in zijn laatste twee campagnes gesteund door Tapie.

Lagarde zou nalatig hebben gehandeld bij deze deal; zij had de toekenning van die 403 miljoen euro aan de rechter moeten voorleggen. Daarnaast wist ze dat Sarkozy gesteund werd door Tapie. NRC-correspondent Peter Vermaas over de zaak:

“Vorig jaar zijn bij Lagarde huiszoekingen geweest in de zaak, maar tegen haar is toen nog geen formeel onderzoek geopend. Na een lang verhoor bleef ze destijds gelden als getuige. Dat is nu anders. Wat daar precies de reden voor is, is niet bekendgemaakt. De magistraten denken vermoedelijk dat Lagarde had kunnen weten dat de arbitragezaak over het conflict tussen Tapie en de bank doorgestoken kaart was. Om die reden heeft Justitie eerder al een onderzoek geopend naar haar kabinetschef Stéphane Richard.”

Waarom de Franse Justitie nu wel een onderzoek heeft ingesteld, is niet bekend. Lagarde vindt het besluit om een onderzoek in te stellen ongefundeerd en heeft aangegeven het besluit aan te vechten. Volgens een bron dichtbij Lagarde zou ze niet van plan zijn om af te treden.