Concert Kate Bush is nu de maatstaf

Na 35 jaar treedt cult-zangeres Kate Bush weer op. Tot ieders enthousiasme. Ze zingt en ze danst. „Ingetogen. Ze is 56, daar gedraagt ze zich naar.”

Kate Bush, gisteravond in het Hammersmith Apollo theater in Londen. Foto Ken McKay/REX

„Dit was muziekgeschiedenis.” „Spektakel.” „Alle zintuigen worden geprikkeld.” De reacties van het publiek na het eerste optreden van Kate Bush, gisteravond in Londen, zijn nog stormachtiger dan verwacht. The Guardian geeft de show vanochtend vijf sterren en ook The New York Times en andere kranten zijn enthousiast.

Hoe ze zich live zou presenteren, na 35 jaar afwezigheid, dat was de grote vraag. Dit eerste concert , een bijna drie uur durende performance met verbluffend gezongen liedjes en uitbundige theatrale elementen, decors en filmbeelden, doet vermoeden dat het wel eens een nieuwe maatstaf voor ‘het popconcert’ zou kunnen zijn.

Lex de Lange uit Den Haag, overtuigd Bushfan sinds haar derde album, vertelt aan de telefoon dat het eerste deel een „gewoon optreden” was, met een band van zeven muzikanten en Bush als zangeres. Ze speelden nummers als Lily. Daarop volgde een „huiveringwekkende” filmische overgang naar het thema van schipbreuk en verdrinking. Dat beheerste het tweede deel van het concert, met een integrale uitvoering van The Ninth Wave (van het album Hounds of Love). Een helikopter raast door de zaal, er zijn zoeklichten en het publiek wordt letterlijk afgekoeld. Een deel van het podium lijkt te golven. Bandleden zijn verkleed als levensgrote visgraten.

Het derde deel bestaat uit de liedcyclus van het album Aerial (2005) waarna ze eindigt met een toegift. Bush speelt in haar eentje aan de piano het nummer Among Angels en sluit af met Cloudbusting. Haar stem klonk inmiddels iets lager, maar vol, aldus De Lange. En ze danst. „Ingetogen. Ze is 56, daar gedraagt ze zich naar. Bij de eerste drie nummers leek ze gespannen, daarna was ze hartelijk.”

Bush bedankte haar zoon Bertie (16) als degene die haar aanspoorde om opnieuw op te treden. Hij deed ook mee als achtergrondzanger en speelde een rol, gekleed als een negentiende-eeuwse kunstenaar met als tekst „Piss off.”

Opvallend was dat de liedjes van de eerste vier platen ontbraken. Bush liet songs van haar doorbraak-album The Kick Inside achterwege ten gunste van albums als Hounds Of Love, Red Shoes en The Sensual World. Met Hounds Of Love (1985) begon Bush meer conceptueel te werken, met thema’s als natuur en mystiek. Die aanpak wordt nu ook live doorgevoerd. Lex de Lange gaat vanavond weer kijken en daarna nóg een keer. „Dat gaf een rustig gevoel. Soms miste ik iets wat op het toneel gebeurde. Dan dacht ik: morgen heb ik weer een kans.”

Kate Bush treedt tot oktober 22 keer op in het Hammersmith Apollo theater in Londen.

    • Hester Carvalho