Vluchten leiden tot irritatie

Taiwan heeft afgelopen maandag tot tweemaal toe in allerijl vliegtuigen de lucht ingestuurd, nadat twee Chinese militaire vliegtuigen volgens de Taiwanese autoriteiten zonder voorafgaande waarschuwing het Taiwanese luchtruim hadden geschonden. Het kwam niet tot een confrontatie. Chinese woordvoerders ontkenden gisteren dat er maandag, toen de inbreuken zich zouden hebben voorgedaan, iets onregelmatigs is gebeurd. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken ging het slechts om „een routinevlucht”.

Het incident volgt slechts enkele dagen nadat een Chinees militair toestel van het type Su-27 in de internationale wateren voor de kust ter hoogte van Hainan op 19 augustus gevaarlijk dicht bij een Amerikaans militair vliegtuig was komen vliegen. Volgens de Amerikanen bedroeg de afstand op zeker moment maar tien meter. Ook stuurde de Chinese piloot zijn toestel tot vlak boven het Amerikaanse, waarbij hij zijn vliegtuig door de lucht liet wentelen. (BBC, Reuters, AP)