Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

‘Burgeroorlog dreigt in Libië’

Een “regelrechte burgeroorlog” dreigt in Libië als de chaos en verdeeldheid in het Noord-Afrikaanse land voortduren. Dat heeft de Libische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Ibrahim Dabbashi, vandaag tegen de VN-Veiligheidsraad gezegd.

De Libische ambassadeur bij de VN, Ibrahim Dabbashi. Foto EPA / Peter Foley

Een “regelrechte burgeroorlog” dreigt in Libië als de chaos en verdeeldheid in het Noord-Afrikaanse land voortduren. Dat heeft de Libische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Ibrahim Dabbashi, vandaag tegen de VN-Veiligheidsraad gezegd.

Dabbashi zei volgens persbureau AP burgeroorlog eerder nooit als een mogelijkheid te hebben beschouwd.

“Maar de situatie is veranderd.”

De Veiligheidsraad stemde unaniem in met een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en uitbreiding van sancties tegen personen die een gevaar vormen voor de stabiliteit in het land.

Conflict Libië afspiegeling van regionale machtsstrijd

Libië heeft momenteel twee concurrerende regeringen en parlementen in verschillende delen van het land. De verdeeldheid komt voort uit rivaliteit tussen islamisten en non-islamisten, maar ook uit stammentwisten en regionale allianties.

NRC-redacteur Toon Beemsterboer schreef gisteren in de krant dat de burgeroorlog in Libië steeds meer een afspiegeling vormt van de regionale machtsstrijd die in het Midden-Oosten is uitgebroken sinds de Arabische Lente. Hij schreef:

Aan de ene kant staat de machtige militie van Zintan en de opstandige oud-generaal Khalifa Haftar, die zichzelf presenteert als een Libische Sisi. Zij hebben de steun van het in juni verkozen parlement dat wordt gedomineerd door liberalen. Aan de andere kant staat de Dageraad van Libië, een alliantie van milities die zich hebben verbonden aan de Moslimbroederschap. Zij hebben de steun van het oude, door de Moslimsbroederschap gedomineerde parlement dat gisteren weer bijeen is gekomen. Steeds meer stammen en steden kiezen partij in dit conflict.