‘Brussel keurt kabelfusie van Ziggo en UPC goed’

De Europese commissie werpt geen hoge drempel op voor de overname van kabelaar Ziggo, denkt Bloomberg.

De overname van kabelmaatschappij Ziggo lijkt weer een stukje dichterbij gekomen. Liberty Global, eigenaar van UPC, bracht begin dit jaar een bod uit op Ziggo, dat het bedrijf op 10 miljard euro waardeerde. Ziggo (2,8 miljoen klanten) wil fuseren met UPC (1,6 miljoen klanten). Volgens persbureau Bloomberg wil de EU de deal op 3 november goedkeuren, mits Liberty Global betaalzender Film 1 verkoopt, om zo een te grote marktpositie te voorkomen.

Dat lijkt geen al te grote hindernis: eerder dit jaar verkocht Liberty Global al de betaalkanalen van Chellomedia. Film 1 en Sport 1 werden toen buiten de verkoop gehouden en dat wisselgeld komt nu goed van pas.

Liberty Global is een Brits/Amerikaans bedrijf dat veertien Europese kabelmaatschappijen bezit. Schaalvergroting is de truc die Liberty Global overal in Europa toepast om kabelmaatschappijen efficiënter te besturen en inkoopvoordeel te halen bij hardwareleveranciers en aanbieders van tv-series en films. De samenwerkingsvoordelen zouden vanaf 2018 160 miljoen euro moeten opleveren.

Bloomberg tekende nog andere eisen op uit anonieme bronnen rondom de mededingingscommissie: Liberty Global mag concurrenten niet benadelen als ze tv-aanbod willen aankopen, bijvoorbeeld van HBO Nederland (nu een joint venture van Ziggo en UPC). Online aanbieders van abonnee-tv, zoals Netflix, moeten ook toegang houden tot het netwerk. Liberty Global biedt Netflix momenteel aan aan de klanten van Virgin Media in Groot-Brittannië. Maar zoals elke provider wil de kabelaar de mogelijkheid om Netflix-achtige diensten geld te vragen voor het gegarandeerd doorgeven van zware videosignalen.

Binnen de bedrijfstop van zowel UPC als Ziggo is nooit getwijfeld aan goedkeuring van de EU. De contouren van SuperZiggo (interne naam: ‘The New Ziggo’) zijn grotendeels duidelijk: de naam Ziggo blijft behouden, ook voor UPC-klanten. De Horizon settopbox, die nu bij de digitale UPC-klanten in de huiskamer staat, is ook de voor de hand liggende keuze voor Ziggo-abonnees. Zo kan Liberty Global meer schaalvoordeel behalen.

Het hoofdkantoor komt aan de A2 in Utrecht (waar Ziggo gevestigd is) en de leiding komt in handen van Baptiest Coopmans, nu baas van UPC Nederland. Hoeveel personeel er moet vertrekken, is onzeker.

De huidige topman van Ziggo, René Obermann, zou volgens een onbevestigd bericht in Financial Times in november overstappen naar investeringsmaatschappij Warburg Pincus. Warburg Pincus was samen met Cinven een van de grondleggers van het oude Ziggo – de fusie van Multikabel, Essent en Casema.

Het aandeel Ziggo steeg gisteren licht, en staat nu op 35,29 euro. Liberty Global biedt 34,53 euro per aandeel Ziggo, waarvan 11 euro cash en de rest in aandelen LGI.