Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

Arsenal worstelt zich langs Besiktas - Napoli verliest van Athletic Bilbao

Aanvaller Alexis Sanchez van Arsenal wordt gevloerd in de wedstrijd tegen Besiktas. Foto AFP / Ben Stansall

Arsenal heeft zich voor de zeventiende keer op rij geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. De Londense club boekte thuis een moeizame 1-0 zege op Besiktas en had daar na het 0-0 gelijkspel van vorige week in Turkije net voldoende aan.

De Chileen Alexis Sanchez maakte in de blessuretijd van de eerste helft de winnende goal, meldt persbureau Novum. Voor Sanchez, deze zomer overgekomen van Barcelona, was het zijn eerste goal in het shirt van Arsenal. Hij schoof de bal op slag van rust na voorbereidend werk van Jack Wilshere en Mesut Özil onder de doelman door. Even daarvoor was de roep van Besiktas om een penalty door de scheidsrechter weggewuifd.

Arsenal kreeg in de tweede helft kansen om de wedstrijd in het slot te gooien, maar na de tweede gele kaart voor Mathieu Debuchy werd het voor de Engelsen toch nog een heet laatste kwartiertje. Demba Ba liet echter de kans liggen om Besiktas, dat in de vorige ronde Feyenoord uitschakelde, naar de groepsfase te koppen.

In het andere duel in de voorronde van Champions League versloeg Athletic Bilbao thuis het Italiaanse Napoli met 3-1, waardoor de Spaanse club zich, net als Arsenal, plaatste voor de groepsfase van dat voetbaltoernooi. Drie doelpunten binnen veertien minuten in de tweede helft deden Napoli de das om. De eerste wedstrijd tussen de twee clubs, in Italië, was geëindigd in 1-1.