Amerikaanse visa voor investeerders opgemaakt door Chinese ondernemers

HONG KONG - OCTOBER 8: Traffic and pedestrians on Nathan Road October 8, 2012 in Hong Kong, China. Nathan Road is the main thoroughfare through Kowloon. Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Chinese investeerders bestormen de Amerikaanse markt, meldt The Wall Street Journal. Het is zelfs zo erg dat de speciale visa die bestemd zijn voor buitenlandse investeerders voor 2014 al op zijn.

Al 24 jaar lang geeft de Verenigde Staten tienduizend verblijfsdocumenten uit aan ondernemers die meer dan een half miljoen dollar steken in de Amerikaanse economie. Maar sinds vorige week zijn ze op. Zo’n 85 procent van de visa werden opgevraagd door Chinese investeerders. En de wachtlijst met aanvragen is aanzienlijk: 10.375 mensen.

Deze stormloop uit China doet critici twijfelen aan het economische effect van deze visa. Zij zien de aanvraagprocedure vooral als een makkelijke manier waarop rijke buitenlanders toegang krijgen tot de VS. De autoriteiten zien echter een doorslaand succes. Deze investerende immigranten moeten namelijk minstens tien banen creëren na hun investering die kan oplopen tot een miljoen dollar in sommige plekken in het land. En 85000 nieuwe (Chinese) banen zijn natuurlijk uiterst welkom in de VS.

Tepco breidt ook nationaal uit

Tokyo Electric Power Co. (Tepco) breidt niet alleen internationaal uit, merkt Asia Nikkei Review op. De Japanse energieleverancier breidt ook uit in de steden van zijn nationale concurrenten.

In Osaka en Nagoya gaat Tepco elektriciteit leveren aan 62 locaties van electronicaketen Yamada Denki. Het gaat om zo’n 19.000kW. Deze overeenkomst moet het energiebedrijf - dat na de kernramp in Fukushima maar langzaam opkrabbelt - een groeispurt in de kwartaalcijfers opleveren. Tepco is momenteel met meer kleine Japanse winkelketens in onderhandeling om energie te leveren.

Australisch reisbureau Flight Centre investeert in de toekomst

Wie zegt dat reisbureau’s op sterven na dood zijn? Het Australische Flight Centre verwacht dat het komende jaar de inkomsten met zeker 8 procent zullen groeien, schrijft News.com.

De kwartaalcijfers van Flight Centre laten zien dat het bedrijf het afgelopen half jaar 16 procent aan winst moest inleveren, maar nog steeds een stevige plus - 206,9 miljoen Australische dollar (146,2 miljoen euro) - mocht opschrijven. De inkomsten stegen namelijk wel met 13 procent naar 2.2 miljard dollar (1,6 miljard euro). De winstdaling was grotendeels te wijten aan boetes en eenmalige afschrijvingen.

Het Australische reisbureau is daarom geenszins pessimistisch over de toekomst. Flight Centre kondigde vannacht dan ook aan dat het 90 procent van de aandelen in Brits reisbureau Topdeck Tours koopt. Hiermee willen de Australiërs - die ook actief zijn in het Midden-Oosten, Noord-Amerika, Azië en Afrika - hun markt in Europa verstevigen.

    • Hans Klis