Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Akkoord over begroting voor 2015

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën arriveert bij het ministerie van Financiën voor het begrotingsoverleg vandaag. Foto ANP / Bart Maat

Het kabinet en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP hebben een akkoord gesloten over de begroting voor volgend jaar. Dat meldt persbureau Novum zojuist.

Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gaat de burger er in de portemonnee een klein beetje op vooruit.

“Het koopkrachtbeeld is een heel voorzichtig plusje.”

Dat betekent niet dat het een makkelijk jaar wordt. Dijsselbloem:

“Het wordt echt nog een lastig jaar, dat zeg ik niet alleen maar om al te veel optimisme te temperen, dat is echt zo.”

Dijsselbloem maakte het nieuws bekend na overleg op zijn departement, waarbij premier Mark Rutte, de fractievoorzitters en de financieel specialisten van bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP en de financieel specialisten van de regeringspartijen VVD en PvdA aanwezig waren.

De gesprekken gingen zo’n tien dagen geleden van start. Het kabinet doet zaken met de drie oppositiepartijen om verzekerd te zijn van hun steun in de Eerste Kamer, waar de coalitiepartijen VVD en PvdA samen geen meerderheid hebben.

‘Voorzichtige begroting’

Dijsselbloem sprak na overleg op het ministerie van Financiën van een “voorzichtige begroting”.

“Het is een begroting die rekening houdt met de beperkte ruimte die we nu hebben en de grote onzekerheden door de internationale omgeving. Maar het is er wel eentje die de koopkracht van zo veel mogelijk mensen ontziet.”

De volledige plannen voor volgend jaar worden pas officieel openbaar gemaakt op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september. Maar de volgende punten uit het akkoord zijn eerder al uitgelekt:

  • Er wordt een half miljard euro uitgetrokken voor lastenverlichting voor lage en middeninkomens.
  • Ook komt er een extraatje voor ouders met lage inkomens.
  • Er komt meer geld beschikbaar voor defensie.
  • Ook voor noodhulp en de opvang van vluchtelingen zal meer geld vrij worden gemaakt.
  • De zorgpremie zal komend jaar tien euro per maand omhoog gaan.

Oppositie tevreden

ChristenUnie-voorman Arie Slob is tevreden met het resultaat. Hij zei na afloop van de onderhandelingen tegen persbureau Novum:

“Veel keuzes blijven pijn doen, maar dat is in deze tijd onvermijdelijk. Het beeld is nu evenwichtiger dan wanneer wij niet aan tafel hadden gezeten.”

Volgens D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold gaan de lasten minder omhoog.

“We willen zorgen voor een evenwichtig koopkrachtbeeld en dat alles bij elkaar leidt tot een beetje meer werkgelegenheid en meer consumentenvertrouwen.”

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer toonde zich tevreden over het gesloten akkoord.

“Ik denk dat we samen met D66, ChristenUnie en SGP goede afspraken hebben gemaakt om het economisch herstel zo veel mogelijk te steunen en de werkgelegenheid zo veel mogelijk te bevorderen.”

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij noemt het begrotingsakkoord ook “evenwichtig”.