Ze kwamen even hun gelijk halen bij de woningstichting

Kampers vernielden het kantoor van de corporatie. Maar dat was „cultureel erfgoed”, vond de advocaat.

Het leken de Galliërs wel, uit Asterix, die een Romeins legerkamp binnenstormen. De groep rond de Venlose familie J. Ze forceerden op 12 november vorig jaar het toegangshek voor het kantoor van woningstichting Woonwenz in Blerick en stormden schoppen en klappen uitdelend en vernielingen aanrichtend het terrein op. In de Maastrichtse rechtbank werden gisteren de beelden getoond van de bewakingscamera’s.

Gisteren stonden zeven verdachten van de bestorming terecht. Vandaag volgen er nog eens zes. Volgens officier van justitie Jorick Schreurs zorgden de dertien voor „een zeer bedreigende situatie”.

De aanleiding voor het geweld in Blerick was de verwijdering van de caravan van Willie J. (57) op een woonwagenkamp aan de Bisschop Hoensbroeckstraat in Venlo op 2 november. Daar was de sfeer al gespannen. Willies broer Wouter (50) zou daar de ME’ers hebben uitgemaakt voor „nazi’s” en „SS’ers” en hebben geroepen: „Ik rijg jullie aan een mes.”

Toen Wouter en Willie rond het middaguur een gesprek hadden bij Woonwenz over de gebeurtenissen, stonden sympathisanten voor het hek. Bewakers hoorden teksten als: „Ga jij een kogel koppen voor je baas”, en: „Ze konden de president van Amerika ook niet beveiligen.”

Rond twee uur ging het echt fout. De familie J. verscheen opnieuw bij Woonwenz en op een zeker moment sloeg de vlam in de pan en drukten ze met z’n allen het hek open. Volgens de familie was er eigenlijk niets aan de hand. Ze hadden kort daarvoor telefonisch een nieuwe afspraak gemaakt. Dus waren ze gekomen. Met veel getuigen, „want Woonwenz zet afspraken nooit op papier”. Maar het hek bleef dicht. Hoe lossen we dit op?, hadden ze gevraagd. Volgens de familie J. zei toen een van de bewakers: ‘Heel gemakkelijk: net als in 1940: de gaskamer.’ Op dat moment sloegen de stoppen door.”

De bestormers kwamen niet verder dan de entree. Daar werden ze opgewacht door ME’ers. Die waren binnen achter de hand gehouden. „Een opgezette val”, vinden de verdachten. Op die 12e november trokken zij zich na goed een minuut weer terug. Een aantal bewakers en ME’ers liep verwondingen op. Woonwenz bleef achter met glasschade, een kapot plafond, een vernield toegangshek, uit de grond gerukte verlichtingspaaltjes en een beschadigde tuinbank.

Cocaïne

De advocaten van de verdachten praatten de bestorming van Woonwenz niet goed, maar vonden deze wel verklaarbaar. Een van hen refereerde aan de toevoeging van de woonwagencultuur aan de Unesco-lijst voor immaterieel werelderfgoed eerder deze maand. „De manier waarop de familie voor Willie opkwam, was voorwaar een staaltje cultureel erfgoed.”

In de woonwagen van Willie werd in 2010 cocaïne gevonden. Hij werd er in eerste instantie voor veroordeeld, maar later door het hof voor vrijgesproken. Inmiddels was hij zijn staanplaats kwijt en zijn woonwagen was tijdens de inbeslagname bij een brand verloren gegaan. Woonwenz bood Willie niets nieuws aan. Vandaar dat de verwijdering van de illegaal geplaatste caravan op 12 november van het vorig jaar zoveel kwaad bloed zette, aldus de raadslieden.

Officier van justitie Schreurs vond dat de familie „eigen rechter speelde” en zei dat de familie al met kwaadaardige bedoelingen naar Woonwenz was gekomen. Hij eiste voor Willie en Wouter negen maanden gevangenisstraf waarvan drie voorwaardelijk en tegen twee andere leden van de familie J. (48 en 26 jaar oud) zes maanden waarvan twee voorwaardelijk. Drie andere verdachten (56, 47 en 46) hoorden een taakstraf van 180 uur plus een voorwaardelijke celstraf van een maand tegen zich eisen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

    • Paul van der Steen