Wowereit, burgervader van Berlijn, stapt op

De Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit (SPD) zou vanmiddag zijn aftreden op 11 december aankondigen. Volgens berichten in de Duitse media zou het floppen van de nieuwe luchthaven van Berlijn een belangrijke reden zijn voor het besluit van de prominente SPD-burgemeester om terug te treden.

Onlangs werd bekend dat de luchthaven 1,1 miljard euro duurder zal uitvallen. De totale kosten van het megaproject werden voor de zomer geraamd op 5,4 miljard euro. De bouw van de luchthaven is een gezamenlijk project waarbij behalve Berlijn ook de deelstaat Brandenburg en de nationale overheid betrokken zijn. Burgemeester Wowereit is qualitate qua boegbeeld van het project.

De opening van de luchthaven is om technische redenen de afgelopen twee jaar steeds uitgesteld. Op dit moment is niet duidelijk wanneer het vliegveld zal worden opgeleverd. Als gevolg van de problemen met BER, zoals de luchthaven wordt aangeduid, kelderde de populariteit van de burgemeester in de polls. Burgemeesters zijn in Duitsland gekozen politici.

De website Spiegel-online begon vanochtend, nog voor Wowereit zijn aanstaande terugtreden publiek maakte, te speculeren over mogelijke opvolgers van de ooit zo populaire SPD-politicus, die bekend staat als een flamboyant mens. Wowereit staat op dit moment aan het hoofd van een coalitie van SPD en CDU die de deelstaat Berlijn bestuurt. Hij is al sinds 2001 ‘regerend burgemeester’ van Berlijn. Verwacht werd dat hij aan het begin van de middag een persconferentie zou geven.