Weer 5 Emmy’s voor Breaking Bad, teller op 58

Breaking Bad en Modern Family zijn opnieuw grote winnaars belangrijkste Amerikaanse televisieprijzen.

Bryan Cranston kustJulia Louis-
Bryan Cranston kustJulia Louis- Foto AFP

De tv-serie Breaking Bad heeft wederom gewonnen bij de uitreiking van de Amerikaanse televisieprijzen, de Emmy Awards. De vorig jaar september beëindigde serie heeft vannacht vijf van de belangrijkste trofeeën gewonnen, waaronder die voor beste dramaserie, script en hoofdrolspeler. De serie van kabelzender AMC is nog steeds een hit en heeft in vijf seizoenen 58 Emmy’s gewonnen.

Dit jaar werd veel verwacht van betaalzender HBO (99 nominaties) en de online videodienst Netflix (31), die de tv-wereld opschudden met eigen werk van hoge kwaliteit, buiten de gevestigde orde om. Ze worden gezien als gangmakers in dit ‘gouden tijdperk’ voor tv-drama. Maar bij de 66ste uitreiking in Los Angeles won toch de traditie. De meeste winnaars kwamen van de reguliere tv-zenders en hadden al meerdere beeldjes thuis staan.

Naast Bryan Cranston, als drugskok Walt White, werden Anna Gunn (echtgenote Skyler) en Aaron Paul (hulpje Jesse) onderscheiden voor hun rollen in Breaking Bad. Ook zij werden in eerdere jaren geëerd. Julianna Marguiles kreeg opnieuw een Emmy voor haar hoofdrol in het advocatendrama The Good Wife op omroep CBS. Zij prees het toenemende aantal volwaardige vrouwenrollen: „Wat een heerlijke tijd voor vrouwen op de televisie.”

De sitcom Modern Family (ook AMC) won voor de vijfde keer als beste komedieserie, en kreeg tevens twee andere Emmy’s. Stephen Colbert kreeg een Emmy voor zijn talkshow The Colbert Report.

Julia Louis-Dreyfus ontving de trofee voor de derde keer als beste komische actrice voor haar rol in de serie Veep. Cranston memoreerde bij zijn bekroning dat hij ooit met haar in sitcom Seinfeld een liefdesscène had gespeeld. Maar Louis-Dreyfus kon zich de aflevering niet herinneren. Om haar geheugen op te frissen, begon hij haar hevig en langdurig te zoenen toen zij aan de beurt was om haar beeldje op te halen.

Tijdens de live-uitzending werd Robin Williams herdacht door zijn goede vriend Billy Crystal. De geliefde acteur en stand-up komiek Williams maakte op 11 augustus een einde aan zijn leven. Collega Crystal prees zijn ‘genialiteit’ en omschreef hem – tegenover de zaal vol ontroerde Hollywoodsterren – als ‘de helderste ster’. Crystal: „Het is moeilijk om over hem in de verleden tijd te praten, want hij was zo aanwezig in onze levens.”

Dit werd toch geen jaar van doorbraak en verandering, schreef The New York Times: „Dit toont dat de getrouwe professionals niet van zins zijn om de veranderingen te erkennen die de tv-wereld al jaren opschudden.”

    • Diederik van Hoogstraten