VS voeren verkenningsvluchten uit boven Syrië in strijd tegen IS

Ook Syrië komt nu in beeld, in de strijd van de VS tegen IS. Maar of er luchtaanvallen komen, is zeer onzeker.

Met drones en spionagevliegtuigen zijn de Verenigde Staten begonnen met het uitvoeren van verkenningsvluchten boven Syrië. De beslissing, die Obama afgeopen weekend heeft genomen en die gisteravond bekend werd, wordt gezien als stap naar het uitvoeren van luchtaanvallen op Syrië. Of de VS hiertoe over zullen gaan, is nog verre van duidelijk.

Voor de verkenningsvluchten is geen toestemming gevraagd aan de Syrische president Bashar al-Assad, noch is hij ervan op de hoogte gesteld. Daarop heeft Syrië ontstemd gereageerd. Maar het belagen van Islamitische Staat (IS), dat de positie van Assad ondermijnt, wijst Syrië niet af. De Syrische minister van buitenlandse zaken Walid Muallem zei gisteren dat Syrië bereid was de VS te helpen tegen IS en dat Syrië „het centrum is van de internationale coalitie tegen IS”. Maar ingrijpen zonder dat de Syrische regering erin gekend werd zou, zei hij, gezien worden als „een daad van agressie.”

In de drie jaar oude, uitzichtloze burgeroorlog in Syrië is de positie van de Amerikanen steeds geweest dat Assad moet aftreden. Obama heeft Assad verschillende keren met luchtaanvallen gedreigd vanwege diens gebruik van chemische wapens. Een aanval op IS in Syrië zou Assad juist in de kaart spelen. Een woordvoerder van het Witte Huis zei vrijdag: „We zijn niet geïnteresseerd in het helpen van het regime-Assad.” Maar hij erkende dat er in Syrië „een hoop tegenstrijdige belangen” waren.

Het Pentagon heeft voor Obama verschillende scenario’s in kaart gebracht. Medewerkers hebben gezegd dat luchtaanvallen op IS in Irak minder zinvol zijn zolang de strijders de slecht bewaakte grens met Syrië kunnen oversteken. Met de verkenningsvluchten in Syrië wil het Pentagon nu eerst de dreiging van IS beter in kaart brengen. „We willen meer inzicht krijgen in het bestaan en de activiteiten van IS aan de Syrische kant, terwijl we werken aan een verdere strategie”, zei Obama’s chef staf Martin Dempsey gisteren in Afghanistan. Dempsey probeert in de regio steun te verwerven tegen IS. Hij heeft eerder gezegd dat hij bij het bestrijden van de terreurgroep hulp zoekt van Jordanië, Turkije en Saoedi Arabië.