‘VS gaan verkenningsvluchten uitvoeren boven Syrië’

President Obama heeft zijn goedkeuring gegeven aan verkenningsvluchten boven Syrië, waar de extreem gewelddadige jihadistische groepering Islamitische Staat (IS) aan een opmars bezig is. De vluchten zouden een voorbode kunnen zijn van Amerikaanse bombardementen op Syrië.

Dat melden verschillende media op basis van regeringsbronnen, waaronder persbureau AP en The New York Times. Het Pentagon stuurt bemande en onbemande luchttoestellen; onder meer drones en mogelijk spionagevliegtuigen. Obama zou hier dit weekend zijn goedkeuring aan hebben gegeven.

Dit weekend nam IS nog een belangrijke Syrische legerbasis in, waardoor de groepering haar greep op het noordoosten van Syrië heeft verstevigd. Er kwamen ruim vijfhonderd mensen om bij de gevechten om de basis. IS, dat ook de controle heeft over een groot deel van Irak, gebruikt bij veroveringen een tactiek van onthoofdingen om de tegenstander angst aan te jagen.

Hoe IS raken, zonder Assad te helpen?

Het is voor de VS een uitdaging soennitische extremisten te raken, zonder president Assad te helpen. De Amerikanen zullen hem in elk geval niet inlichten over de geplande vluchten, zo is het plan. Dat zou niet de eerste keer zijn. In juli probeerden de VS op die manier gijzelaars te bevrijden van IS, wat overigens niet lukte. Een van hen was de journalist James Foley, waarvan vorige week een onthoofdingsvideo werd vrijgegeven.

Syrië gaf gisteren te kennen luchtaanvallen op IS de willen coördineren, anders ziet het land ze als een schending van soevereiniteit en “een daad van agressie”. De Syrische regering hield tegelijkertijd wel de deur op een kier voor samenwerking tegen de extremisten.

Directe Amerikaanse militaire inmenging kan een keerpunt zijn voor de oorlog in Syrië, die nu al drie jaar duurt en - volgens de officiële - aan 191.369 mensen het leven heeft gekost.

    • Mirjam Remie