Toch nog ontmoeting tussen Poetin en Porosjenko

De Russische President Poetin en zijn Oekraïense ambtsgenoot Porosjenko hebben vanavond alsnog een ontmoeting onder vier ogen. Eerdere berichten wezen er nog op dat er tijdens de topontmoeting in Minsk geen bilateraal overleg zou zijn tussen de twee staatshoofden.

President Poetin en Porosjenko schudden de hand, eerder vandaag. Foto ANP/EPA/Sergei Bondarenko

De Russische President Poetin en zijn Oekraïense ambtsgenoot Porosjenko hebben vanavond alsnog een ontmoeting onder vier ogen gehad. Eerdere berichten wezen er nog op dat er tijdens de topontmoeting in Minsk geen bilateraal overleg zou zijn tussen de twee staatshoofden.

Poetin en Porosjenko zijn in de Wit-Russische hoofdstad voor een overleg over de Euro-Aziatische douane-unie, een door Rusland geïnitieerd alternatief voor de Europese Unie. Het is de eerste keer dat de twee elkaar zien sinds de ramp met vlucht MH17. Naar verwachting zullen Poetin en Porosjenko praten over de onrust in het oosten van Oekraïne.

Update 22.23: het overleg tussen de twee staatshoofden is na twee uur voorbij. Het is niet bekend wat er is besproken, maar volgens Porosjenko was het gesprek ‘zeer zwaar en complex’. President Poetin is na het gesprek met Porosjenko aangeschoven bij een overleg met Loekasjenko en Nazarbajev (Kazachstan). Of er morgen een nieuw overleg komt tussen Rusland en Oekraïne, zoals Porosjenko eerder aangaf, is onwaarschijnlijk, aldus AP-journaliste Nataliya Vasilyeva die de woordvoerder van Porosjenko sprak

Twitter avatar NatVasilyevaAP Nataliya Vasilyeva Tsegolko declined to provide any details of the meeting but asked re Lukashenko’s statement 1/2
Twitter avatar NatVasilyevaAP Nataliya Vasilyeva That talks could continue tomorrow, Tsegolko said: no, we’re leaving.

President Loekasjenko van Wit-Rusland zei eerder vandaag dat de verschillen tussen de twee partijen groot zijn, zoals bleek uit de multilaterale sessies:

“Maar het feit dat ze praten is al een succes. De gesprekken eerder vandaag waren lastig. Iedereen wil een de-escalatie van de situatie en dat de gijzelaars vrijkomen.”

Sinds de pro-Russische president Janoekovitsj is verdreven, zijn de betrekkingen tussen Rusland en Oekraïne in een neerwaartse spiraal beland. Eerder dit jaar werd de Krim geannexeerd door Rusland, en de laatste paar maanden blijft het onrustig in Oost-Oekraïne, waar pro-Russische separatisten eigen volksrepublieken hebben uitgeroepen. Rusland wordt er door Oekraïne en het Westen van beschuldigd de rebellen te steunen.

Lees ook de voorbeschouwing over het topoverleg in Minsk op nrc.nl: Week van de waarheid voor Oekraïne? Poetin en Porosjenko samen in Minsk

    • Philippus Zandstra