Studentenverenigingen weren eerstejaars onder de 18 jaar

(Oud-)studenten kijken naar de Maskerade-optocht door het centrum van Leiden ter ere van het 200-jarig bestaan van studentenvereniging Minerva. Minerva is één van de verenigingen waar geen nieuwe leden van onder de 18 jaar worden aangenomen. Foto: ANP / Remko de Waal
(Oud-)studenten kijken naar de Maskerade-optocht door het centrum van Leiden ter ere van het 200-jarig bestaan van studentenvereniging Minerva. Minerva is één van de verenigingen waar geen nieuwe leden van onder de 18 jaar worden aangenomen. Foto: ANP / Remko de Waal

Nieuwe studenten onder de 18 jaar zijn dit collegejaar niet meer welkom bij een aantal studentenverenigingen. Door de nieuwe alcoholregels riskeren verenigingen hoge boetes als minderjarige leden alcohol drinken. Meerdere verenigingen hebben daarom de regels aangepast, blijkt uit een rondgang van persbureau Novum.

Bij de studentenverenigingen USC in Utrecht en Laurentius in Rotterdam zijn dit jaar alleen 18-plussers welkom als nieuwkomer. “Dat is jammer voor een klein aantal minderjarigen, maar we hebben geen zin om op elk feest te controleren”, aldus de voorzitter van Laurentius.

Minderjarigen in Leiden en Amsterdam moeten ook een jaar wachten voordat ze lid kunnen worden bij de grote verenigingen, waaronder de corpora ASC en Minerva. Ook al gaat het maar om een tiental studenten, de verenigingen willen de hoge boetes niet riskeren, laat een woordvoerder van de Leidse studentenverenigingen weten.

Delft en Maastricht laten nog wel minderjarigen toe

In Delft en Maastricht staan de verenigingen nog wel open voor minderjarigen, maar daar hoeven ze geen alcohol te verwachten. Bij Tragos in Maastricht hangen van alle minderjarigen foto’s achter de bar. Daarnaast moeten ze, net als in Delft, een contract tekenen. De verenigingen gaan streng controleren. “Ze worden geschorst tot hun verjaardag als we ze betrappen met een biertje”, vertelt de voorzitter van Tragos.

Dit jaar geldt voor het eerst dat jongeren onder de 18 geen alcohol mogen drinken. Duizenden studenten hebben de afgelopen weken kennisgemaakt met de stad waar ze gaan studeren en zijn begonnen met de ontgroeningstijd bij verenigingen.

Lees ook: Ga bij Minerva en je carrière zit gebeiteld. Werkt het zo? 

    • Eva de Valk