Oekraïense grenswachten neergeschoten bij Russische aanval

Tien Russische militairen die in Oost-Oekraïne door het leger zijn opgepakt, waren daar ‘per ongeluk’ beland. Dat zegt een bron bij het Russische ministerie van Defensie, meldt persbureau Reuters.

Pro-Russische gewapende rebellen rijden in Krasnodon, Oost-Oekraïne, afgelopen zondag. AP-journalisten zeggen te hebben gezien dat konvooien van wapens en militair materieel vanuit de richting van Rusland het oosten van Oekraïne in kwamen.
Pro-Russische gewapende rebellen rijden in Krasnodon, Oost-Oekraïne, afgelopen zondag. AP-journalisten zeggen te hebben gezien dat konvooien van wapens en militair materieel vanuit de richting van Rusland het oosten van Oekraïne in kwamen. AP / Sergei Grits

Vier Oekraïense grenswachten zijn omgekomen na een aanval van een Russische Mi-24-helikopter, meldt een woordvoerder van het Oekraïense leger aan persbureau Reuters. Volgens hem zijn tijdens gevechten de afgelopen 24 uur 24 Oekraïense soldaten gedood.

De helikopteraanval vond plaats bij een grenspost van Krasnatalovka in de regio Loegansk. Naast de vier doden zouden drie grenswachten gewond zijn geraakt.

Rusland: militairen staken per ongeluk grens met Oekraïne over

Gisteren werden in Oost-Oekraïne tien Russische grenswachten opgepakt die de grens waren overgestoken. Volgens het Russische ministerie van Defensie deden zij dat ‘per ongeluk’, meldt persbureau Reuters. “En voor zover wij weten hebben ze geen verzet getoond toen ze werden opgepakt door Oekraïense troepen.”

Oekraïne weerspreekt de reactie van Rusland. De Russische soldaten zouden op een “speciale missie” zijn op Oekraïens grondgebied. “Dit was geen fout, maar een speciale missie die ze uitvoerden,” zei een woordvoerder van het leger. Hij zei ook dat separatisten momenteel de zuidoostelijke stad Novoazovsk aanvallen en dat Oekraïense troepen twaalf militaire voertuigen in het gebied hebben vernietigd.

Ontmoeting Poetin en Porosjenko

Vandaag vindt een ontmoeting plaats in Minsk tussen de Oekraïense en de Russische president. Een ontmoeting die naar verwachting weinig zal opleveren. Merkel toonde zich tegen de Duitse tv-zender ARD al niet erg optimistisch: “De toestand is zeer fragiel”.

Lees ook: ‘Week van de waarheid’ voor Oekraïne? Poetin en Porosjenko samen in Minsk

    • Mirjam Remie