Rockromantische sixties-galm

None

Gewoon een lekker rockbandje, mag dat ook weer eens een keer? In hun keuze voor een cover, het vederlichte ‘Young Turks’ van Rod Stewart, laten de muzikanten van de Amsterdamse rockgroep The Vagary blijken dat ze het niet zo belangrijk vinden om cool gevonden te worden. Juist daarom ontwijken ze de val van misplaatste stoerheid, in muziek die zowel luchtig als rijk aan nuance is. The Vagary (de gril, nuk) hangt een esthetiek aan die evenveel leent van sixties-galm als van precieze, The Cars-achtige eighties-ritmes. Hun liedjes zijn sterk, met de vurige rockromance ‘Come back’ en het zonnige ‘Palm tree shadow’ voorop. Thijs Havens is een mooi in de achtergrond opgaande zanger die door zijn beheerste stijl de juiste toon te pakken heeft. De onnadrukkelijke ster van de band is sologitarist Julien Staartjes, een wandelende riffmachine die zijn gitaargeluid kan laten vliegen, maar die zijn solistische uitstapjes bondig houdt. Salute vangt het live-geluid van een soepel spelende rockband heerlijk los op de plaat.

    • Jan Vollaard