Nieuw bestand tussen Hamas en Israël voor onbepaalde tijd

Een foto van vandaag: Palestijnse kinderen spelen op straat in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook.
Een foto van vandaag: Palestijnse kinderen spelen op straat in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Foto AFP / Said Khatib

Israël en Hamas zijn een wapenstilstand voor onbeperkte duur overeengekomen. Het staakt-het-vuren is om 18.00 uur vanavond ingegaan en voorziet in een openstelling van de grenzen tussen Israël en de Gazastrook voor noodhulp.

Zowel de Palestijnse president Abbas als Israëlische bronnen bij de regering bevestigen dit tegenover persbureau AP. Eerder vandaag kwamen de eerste berichten over een mogelijk bestand naar buiten via een Hamas-kopstuk. Het bestand is sinds 18.00 Nederlandse tijd van kracht en geldt voor een onbepaalde tijd. Binnen een maand na aanvang van het staakt-het-vuren moeten de indirecte onderhandelingen over ‘andere zaken’ beginnen.

Update 19.57: Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een verklaring weten het staakt-het-vuren te verwelkomen. De VS roepen de betrokken partijen op om zich aan de voorwaarden van het bestand te houden.

“We zien dit als een mogelijkheid, niet als een zekerheid. Er is nog een lange weg te gaan en we staan hier met een open blik in.”

Luchtalarm na ingaan bestand

Het bestand is vanavond officieel aangekondigd door Egypte, het land dat bemiddelt tussen de twee partijen. Uit de verklaring van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat het bestand voorziet in het onmiddellijk openen van de grensovergangen tussen Israël en de Gazastrook voor humanitaire hulp en middelen voor de wederopbouw.

Volgens het Egyptische nieuwsagentschap MENA is het bestand sinds 1800 uur vanavond van kracht, maar Haaretz meldt dat er toch nog aanvallen zijn uitgevoerd na die tijd; in Zuid-Israël klonk een kwartier na het ingaan van het bestand het luchtalarm wegens raketaanvallen vanuit Gaza.

Een uur voor het ingaan van het bestand ging het geweld nog door. Bij een mortieraanval kwam een Israëliër om het leven en raakten twee anderen gewond. Israël voerde in de Gazastrook luchtaanvallen uit; het is nog niet bekend of daar slachtoffers bij zijn gevallen.

De oorlog tussen Hamas en Israël begon begin juli. Tot nu toe kwamen ruim 2.100 Palestijnen om door Israëlische raketaanvallen. Israël verloor 64 manschappen en vier burgers.

    • Philippus Zandstra en Peter Zantingh