Orkest 18de Eeuw zeker nog drie jaar met gastdirigenten

Vier dagen na de uitvaart van dirigent Frans Brüggen in de Oude Kerk in Amsterdam gaf het Orkest van de 18de eeuw, 33 jaar geleden door hem opgericht, zaterdag in Haarlem een semiscenische uitvoering van Mozarts opera Così fan tutte. Dirigent van de voorstelling, die vanavond wordt herhaald in het Amsterdamse Carré en zaterdag in Warschau, is Ed Spanjaard. Hij viel vorig jaar bij een eerste serie al in voor Brüggen.

Een paar jaar geleden was nog het idee dat het orkest met de dood van Frans Brüggen zou uitdoven. „Dat credo hebben we laten vallen”, zegt orkestdirecteur Sieuwert Verster. „Er is een toekomst na Frans, met wie we dat intensief hebben besproken. We gaan verder met gastdirigenten, naast Spanjaard met Kenneth Montgomery en Daniel Reuss die ook al invielen.” Verster wil hen drieën laten dirigeren tijdens concerten in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. Die waren bedoeld ter viering van de 80ste verjaardag van Brüggen, maar worden nu herdenkingsconcerten.

Verster: „We kijken uit naar nieuwe dirigenten, onbekend, jong, aanstormend, of oud en magistraal. Ik was al in gesprek met Claudio Abbado, die begin dit jaar overleed. We gaan dit prachtige instituut nog drie jaar koesteren om te zien of dit een wijze beslissing was of dat het dan welletjes is.”

Ed Spanjaard ziet zichzelf niet als erfgenaam van Brüggen. „Frans was uniek, zijn geest, zijn directie, het zat in zijn ogen.”

Spanjaard en Brüggen, die bij elkaar in de buurt woonden, spraken elkaar over hoe met een orkest om te gaan en over dirigeerproblemen. „Zoals een passage in Stravinsky’s Concert voor strijkorkest. ‘Als je denkt aan Bernsteins I want to be in America gaat dat goed’. Dat schreef hij meteen in de partituur.”

    • Kasper Jansen