‘Nederlandse jihadist leidde IS-gevangenis’

Een inwoner van Tabqa in Syrië wappert een vlag van de IS nadat de extremistische groep de stad heeft ingenomen. Foto: Reuters

Een Nederlander had een leidinggevende rol in de gevangenis van terreurgroep Islamitische Staat (IS) waar de Amerikaanse journalist James Foley gevangen werd gehouden. Dat heeft de vader van de Belgische jihadstrijder Jejoen Bontinck gezegd tegen EenVandaag.

Jejoen Bontinck staat in België terecht in een terreurproces. De advocaat van Bontinck onderschrijft het verhaal over de Nederlander bij IS, maar het Belgische ministerie van Justitie en de Nederlandse inlichtingendienst AIVD hebben de bewering nog niet bevestigd.

‘In één cel met Foley’

Volgens Bontinck heeft zijn zoon drie maanden met James Foley in een gevangenis gezeten die in handen was van IS-strijders. Ze zouden een cel hebben gedeeld. Vorige week kwamen beelden naar buiten van de onthoofding van de Amerikaan.

Jejoen Bontick zegt dat hij door IS werd vastgezet omdat was uitgelekt dat hij terug wilde naar België. De jongen werd in oktober opgepakt; volgende maand begint in België de rechtszaak tegen hem en tientallen andere terreurverdachten.

    • Eva de Valk