Grafeentrommel klinkt lang na en is mogelijk geschikt als computergeheugen

Delftse onderzoekers hebben een trommelvel gemaakt van het tweedimensionale koolstofmolecuul grafeen. Je kunt erop ‘slaan’ met lichtdeeltjes, waarna het velletje tot 10 milliseconden lang trilt. Dat is een zeer lange tijd in de nanotechnologie, schrijven de onderzoekers in een artikel in Nature Nanotechnology (zondag). De trommelvelletjes, 4 micrometer groot ofwel 1/250 van een millimeter, kunnen door te trillen tijdelijk informatie opslaan die gecodeerd was in licht. Zo kunnen ze mogelijk fungeren als geheugen in toekomstige quantumcomputers. Eerder maakten onderzoekers, onder andere in Twente, trouwens nano-gitaren en nano-violen. En de eerste grafeentrommel dateert van 2007. Nieuw is de lange dempingstijd; die maakt de trommel een kandidaat-onderdeel voor quantumcomputers. (NRC)