Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Meer dan 1.400 kinderen misbruikt in Britse stad

Uit vandaag gepubliceerd onderzoek naar een misbruikschandaal in het Noord-Engelse Rotherham blijkt dat tussen 1997 en 2013 meer dan 1.400 kinderen zijn misbruikt. De autoriteiten hebben in de periode dat het schandaal speelde nooit ingegrepen, ondanks signalen dat er kinderen werden misbruikt.

De kinderen zouden zijn geslagen, verkracht en ontvoerd. In de meeste gevallen ging het om meisjes. De jongste slachtoffers waren elf jaar oud.

Kinderbescherming had eerder kunnen ingrijpen

Volgens Alexis Jay, de auteur van het rapport, was het schandaal geen prioriteit voor de politie ondanks dat er wel signalen waren van misbruik. Ook de lokale kinderbescherming heeft gefaald, aldus het rapport. NRC-correspondent Titia Ketelaar:

“Het was niet duidelijk dat het om dezelfde groep daders ging. De kinderbescherming was bang om van racisme beticht te worden als in de rapporten werd vermeld dat het om Pakistaanse daders ging. Zo werden er dus geen verbanden gelegd tussen de verschillende zaken waardoor er lange tijd niet werd ingegrepen.”

De betrokken instanties hoopten dat het een eenmalig probleem was en vanzelf zou verdwijnen.

Voorzitter gemeenteraad afgetreden

Het schandaal kwam in 2010 al naar boven na een onderzoek van The Times. In datzelfde jaar werden vervolgens vijf personen veroordeeld voor misbruik. Over de omvang van de zaak in de 250.000 inwoners tellende stad was echter nog niet veel bekend.

Het rapport is gericht op de periode tussen 1997 en 2013. De voorzitter van de gemeenteraad heeft na het verschijnen van het rapport direct zijn aftreden aangekondigd, aangezien de verantwoordelijke instanties onder zijn verantwoordelijkheid vallen. Hij bekleedde sinds 2003 die functie.

Uit het onderzoek is verder gebleken dat er eerder al drie andere onderzoeken waren uitgevoerd naar het misbruikschandaal. Het eerste rapport werd weggemoffeld omdat de bevindingen niet werden geloofd.